"Fler investerar i att röra pĂ„ sig"

Att röra pĂ„ sig Ă€r viktigt, speciellt under en pandemi dĂ€r fetma klassas som en riskgrupp. "Fler investerar i att röra pĂ„ sig" sĂ€ger trĂ€ningsinstruktör Cecilia StĂ„lhandske.

Gym.

Gym.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Vimmerby2020-05-09 12:13

Lisa LabbĂ© Sandelin, smittskyddslĂ€kare, menar att kraftig fetma Ă€r en riskgrupp. Att ha 40 eller över i BMI ligger man i farozonen. Socialstyrelsen lade till denna riskgrupp senare Ă€n de fyra andra riskgrupperna.

– Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga vad det beror pĂ„. I influensa kan man tydligt se att överviktiga Ă€r överrepresenterade. Det pĂ„verkar ocksĂ„ lungfunktionen. Vi vet inte sĂ„ mycket mer Ă€n detta, sĂ€ger Lisa LabbĂ© Sandelin.

Hon menar att det Àr svÄrt att se ett samband för man inte vet vad den som avlider i covid-19, har för BMI.

– DĂ„ mĂ„ste vi införa lĂ€ngd och vikt för att fĂ„ fram ett BMI. Vi vill ju lĂ€ra oss mer och mer om det hĂ€r. NĂ€r man kommer in med en registrering om en coronasmittad patient till smittskyddslĂ€karen kryssar man i om man tillhör nĂ„gon riskgrupp. DĂ„ stĂ„r fetma under kategorin “Annan riskgrupp” sĂ„ vi har ingen exakt data pĂ„ detta, sĂ€ger smittskyddslĂ€karen.

Vimmerbys hÀlsocentral har inte mÀrkt av nÄgon oro kring att fetma Àr en riskgrupp. Camilla Ljungdahl, verksamhetschef pÄ hÀlsocentralen klargör:

– Vi vet att fetma Ă€r en riskgrupp men vi kartlĂ€gger inte patienternas vikt nĂ€r man listar sig hos oss. Vill man ha hjĂ€lp med rĂ„d och stöd kan man vĂ€nda sig till vĂ„r livsstilsmottagning. 

Sofia Velinder, ledaransvarig pĂ„ Friskis&Svettis, har inte mĂ€rkt av ett större intresse för trĂ€ning pĂ„ gymmet, men mer för trĂ€ning i form av promenader.

– En del 70+ kommer inte till oss för de Ă€r rĂ€dda för smittan. MĂ„nga vĂ€ljer att ta promenader istĂ€llet.

Hela gymmet har fÄtt anpassa sig efter de nya riktlinjerna. I Vimmerby har man tagit bort trÀningsformer dÀr man delar pÄ redskap.

– Vi har dragit ner pĂ„ passen men kör sĂ„ lĂ€nge folkhĂ€lsomyndigheterna inte ger oss nĂ„got nytt besked, sĂ€ger Velinder.

PĂ„ Body- gym & relax mĂ€rker man av en minskning av folk pĂ„ gymmet. Även hĂ€r har man fĂ„tt Ă€ndra sina stĂ€drutiner. 

– I början lyste det lite tomt i lokalerna men sen tycker jag att fler har kommit tillbaka, sĂ€ger Cecilia StĂ„lhandske som Ă€r PT och trĂ€ningsinstruktör pĂ„ gymmet.

Tror du fler Ă€r motiverade att trĂ€na för att hĂ„lla sig friska? 

– Det beror pĂ„ vilken motivation man har till att trĂ€na. Nu kanske man inte Ă€r motiverad av att vara snygg pĂ„ stranden som andra vĂ„rar. Man vill vara sĂ„ hĂ€lsosam och sĂ„ frisk mĂ€nniska som möjligt. Fler investerar i att röra pĂ„ sig, sĂ„ man kan leva lĂ€ngre, sĂ€ger StĂ„lhandske.

SmittskyddslÀkaren Lisa Labbé Sandelin sÀger att om man lider av bÄde fetma och ligger i nÄgon av de andra riskgrupperna förhöjs risken att bli allvarligt sjuk.
SmittskyddslÀkaren Lisa Labbé Sandelin sÀger att om man lider av bÄde fetma och ligger i nÄgon av de andra riskgrupperna förhöjs risken att bli allvarligt sjuk.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!