Flera projekt på gång i kommunen

Under hösten och vintern har Vimmerby Energi och Miljö flera projekt igång. Både i centrala Vimmerby och i kransorterna. En del kommer påverka framkomligheten.

Under hösten och vintern kommer Vemab genomföra flera projekt i Vimmerby kommun.

Under hösten och vintern kommer Vemab genomföra flera projekt i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson, Magnus Andersson/TT, Janerik Henriksson/TT

Vimmerby2023-11-21 18:00

Under veckan kommer korsningen vid Smålandsgatan att vara avstängd för arbete med en ny dagvattenledning till Willys blivande butikslokal.

– Då tomten är lågt placerad krävdes det en extra avledning för att kunna säkra för framtidens skyfall. Vi beräknar att arbetet kommer att pågå i cirka tre veckor till. Men det är endast nästa vecka som vägen kommer vara avstängd, berättar Ola Lindblad, projektledare på Vemab.

Under de närmsta veckorna kommer även brunnslocken på den ny asfalterade sträckan på Södra Industrigatan bytas så de blir i samma höjd som gatan. Gatan kommer inte att stängas av under arbetet. 

undefined
"Vi behöver inte rena rent vatten så det är hemskt onödigt att tillskottsvatten förkommer i vårt ledningsnät", säger Ola Lindblad.

I Tuna, Rumskulla och Toverum kommer ett krafttag göras i början av december för att åtgärda problemet med tillskottsvatten. 

– Vi ser vid kraftiga regn och nederbörd att det ökar något oerhört i avloppsreningsverken. Man får inte ha dagvatten likt stuprör från takavvattning, dräneringar eller övriga dagvattenbrunnar anslutna till spillvattennätet. I spillvattenledningar skall endast spillvatten transporteras. Det rör sig om ordentliga mängder. Det är därför vi måste göra en kraftsamling mot det, berättar Ola Lindblad. 

Därför kommer rök att tillsättas i ledningsnätet för att hitta felkopplingar. Arbetet beräknas pågå en vecka.

undefined
I Gullringen kommer ett omfattande arbete göras med att byta ut gamla ledningar.

I december påbörjas även ett stort projekt i Gullringen som beräknas ta sex månader. 

– Det är gamla ledningar och dåliga fall på ledningarna vid Tvärgränderna så därför behöver vi gå in och göra om det innan det händer något större. Vi samarbetar där tillsammans med Vimmerby Kommun, Eon, Vattenfall, Vimmerby Fibernät AB, Målilla Transport AB och Gilbert Gustafssons AB. Fyra gator och stamledningar i grönytor skall förnyas på spill, dag och dricksvattnet. Gatorna skall sänkas för att minska risken att gatans vatten når privata villatomter. Det kommer även att förläggas fiber och bitvis nya el ledningar. Vi kommer också att uppföra en ny pumpstation. 

Fram till våren kommer arbetet i Tuna med att återställa privata trädgårdar efter tidigare projekt återupptas. 

– Vi har under hösten förnyat 700 meter spillvattenledning och även bytt och byggt fram vattenledning. Ett projekt som krävde intrång i privatägda trädgårdar. I och med höstens enorma regnmängder fick vi avbryta återställningsarbetet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!