Flera kritiska till planerat höghus

SamrÄdsyttringar kring planerna pÄ byggnation av ett höghus pÄ gamla Sibyllatomten har nu kommit in och sammanstÀllts av kommunens utvecklingsavdelning. Och Äterigen Àr det höjden pÄ husen som ifrÄgasÀtts.

Stadsarkitekt Sara Dolk har nu mottagit samrÄdsyttringarna angÄende byggnationenen av ett höghus pÄ gamla Sibyllatomten.

Stadsarkitekt Sara Dolk har nu mottagit samrÄdsyttringarna angÄende byggnationenen av ett höghus pÄ gamla Sibyllatomten.

Foto: Morgan Karlsson

Vimmerby2019-01-17 10:42

Planerna pÄ ett "höghus" med ett 80-tal lÀgenheter pÄ gamla Sibyllatomten i centrala Vimmerby har kritiserats frÄn en del hÄll, bland annat frÄn intresseföreningen Bevara Vimmerby.

Och förutom ett par mindre förÀndringar som mÄste till i granskningshandlingarna, Àr just den föreslagna höjden pÄ de bÄda fastigheterna (sex respektive sju vÄningar) det enda som ifrÄgasÀtts. Det visar sig dÄ kommunens utvecklingsavdelning nu har sammanstÀllt de yttranden som har kommit in efter samrÄd med samtliga obligatoriska och berörda parter samt grannar.

– En boende i nĂ€rheten tycker att huset blir för högt. Även lĂ€nsstyrelsen stĂ€ller sig frĂ„gande till hushöjden, men har inte tagit stĂ€llning i sitt samrĂ„dsyttrande. De vill att vi ska komplettera granskningshandlingarna med hur vi har resonerat kring hushöjden och hur det pĂ„verkar riksintresset för kulturmiljön, berĂ€ttar stadsarkitekt Sara Dolk.

Vad gÀller Vimmerbys stadskÀrna Àr det frÀmst husens pÄ Storgatans Äs samt kyrkans dominans i stadsbilden som lyfts fram i riksintresset för kulturmiljö. Sara Dolk tycker dÀrför att ett hus med den höjden (max 21 meter och inte högre Àn Stadshotellets taknock) gör sig vÀl pÄ den gamla Sibyllatomten och berÀttar om tankarna bakom planen.

– Stadshotellet rĂ€knas som modern bebyggelse, Ă€nnu mer modern bebyggelse Ă€r Lindex- och Coopfastigheterna och nĂ€r man stĂ„r pĂ„ Kiosken, som den aktuella tomten heter, blir de moderna byggnaderna en barriĂ€r mot stadskĂ€rnan och Storgatan. En smĂ„skalig bebyggelse skulle helt Ă€tas upp av de omgivande fastigheterna.

– Vi tycker att tomten redan Ă€r avskuren frĂ„n det gamla Vimmerby. DĂ€rför tycker vi det Ă€r rĂ€tt att tillĂ„ta en byggnadshöjd som blir i nivĂ„ med stadshotellet. Det nya huset kommer inte att synas mer Ă€n stadshotellet i stadskĂ€rnan och det blir lĂ„gt i förhĂ„llande till kyrktornet, sĂ€ger hon.

Granskningshandlingarna hÄller nu som bÀst pÄ att tas fram pÄ kommunens utvecklingsavdelning.

– Efter samrĂ„det ska vi göra nĂ„gra korrigeringar i planhandlingarna. Sedan ska dessa ut pĂ„ samrĂ„d ytterligare en vĂ€nda, berĂ€ttar Sara Dolk.

TidsmÀssigt tror Dolk att en granskning kan stÀllas ut under mars och april, och att kommunfullmÀktige sedan kan fatta beslut efter semestern.

Kommunen har sedan tidigare skrivit ett markanvisningsavtal med fastighetsbolaget Aptare frÄn Vetlanda och byggstart förvÀntas bli under 2020.

SÄ ser skissen pÄ byggnationen i kvarteret kiosken ut som Aptare Fastigheter AB presenterat för Vimmerby kommun.
SÄ ser skissen pÄ byggnationen i kvarteret kiosken ut som Aptare Fastigheter AB presenterat för Vimmerby kommun.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!