Fler möjligheter än bara två

Även om många tror att man behandlar flickor och pojkar lika, så sätter föreläsaren och författaren Kristina Henkel fingret på många situationer, som visar det motsatta.

När pojkar och flickor är små görs ingen skillnad om någon gråter. Men i skolåldern slutar många pojkar att gråta.

När pojkar och flickor är små görs ingen skillnad om någon gråter. Men i skolåldern slutar många pojkar att gråta.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2018-12-08 17:00

Vimmerbybon Emma Blixt tog initiativ till föreläsningen och det visade sig vara ett lyckat drag. Hela idrottshallen på Vimmerby folkhögskola blev fullsatt, mestadels av kvinnor. Kristina Henkel har skrivit boken "Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för två" och den är basen för den turnerande utställningen.

Är Vimmerby jämställt? Inte speciellt om man får tro publiken på föreläsningen som deltog i en snabb undersökning via mobilerna.

– Visa det här politikerna, tipsade hon kring det nedslående resultatet, säger Kristina Henkel.

Själv har Kristina Henkel jobbat mycket med att utbilda pedagoger. Hon började arbetet när Sverige räknades som världens mest jämställda land på 2000-talet. Trots det var tankenormen hos både pojkar och flickor något som visade motsatsen.

– När vi pratat om det tyckte man att det var orättvist att vi bedömdes olika på grund av kön.

Sedan dess har normerna svängt även om "Metoo" nyligen blev ett uppvaknande om att många gamla värderingar fortfarande finns kvar i samhället. Kristina gav många exempel på situationer där kultur och norm fortfarande smyger sig på. Utan att man tänker på det, har ens egen generations norm, förts över till nästa generation.

– Redan när vi ser ett barn i en barnvagn är det lätt att barnet inte bara får vara ett barn. Man tittar på kläder, färger och kategoriserar omedvetet. Sedan fortsätter det upp i åldrarna. Barnen invaggas i kulturen och när de är sisådär tre, fyra år, har de levt så länge i den att deras egna val påverkas, inte minst vilka de leker med eller med vilka leksaker, menar hon.

– När pojkarna är små och gråter tröstar vi dem. Men någonstans i skolåldern händer något, säger Kristina Henkel.

Men vad händer med oss med personer när vi inte gråter, ställde hon som öppen fråga? Kristina Henkel lyfte fram en mängd exempel där det är lätt att falla ner i genusfällan, något som hon menar krymper barnens möjligheter och sållar bland drömmar. De vuxnas gräns ser helt olika ut utefter kön och Kristina lyfte några frågeställningar som handlar om just hur olika flickor och pojkar bemöts i olika situationer. När flickor börjar brottas ingriper de flesta direkt. Men gör man det med pojkar? I dag är väldigt många spel uppbyggda så att man måste döda för att komma vidare och samla poäng. Men om Barbie skulle lösa någon konflikt med vapen, hur skulle vi reagera då?

Kristina Henkel lyfte fram många situationer i vardagen där flickor och pojkar behandlas olika.
Kristina Henkel lyfte fram många situationer i vardagen där flickor och pojkar behandlas olika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om