Förslag om hårdare tag för att tackla invasiva arter

Listan över förbjudna invasiva arter kan komma att utökas, om regeringen nappar på det förslag som inom kort förväntas presenteras av Naturvårdsverket. Vimmerby Tidning har pratat med Patrick Johansson från Vidersborgs Plantskola om förslaget och om hur man som trädgårdsamatör kan tänka kring invasiva arter.

Naturvårdsverket har tagit fram en lista över invasiva arter de tycker bör förbjudas, i ett försök att bekämpa dem.

Naturvårdsverket har tagit fram en lista över invasiva arter de tycker bör förbjudas, i ett försök att bekämpa dem.

Foto: Fredrik Ericsson/Ebba Palmlöf/Länsstyrelsen Östergötland/Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2023-06-12 05:00

Problemen med invasiva främmande arter i naturen har länge varit på tapeten i samhällsdebatten, med argumentet att de utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Den typ av växter som sprider sig snabbt på ställen där de inte är naturligt förekommande riskerar att kväva eller konkurerra ut inhemska arter, vilket rubbar ekosystemet.

– Lupiner har till exempel länge varit i ropet. Med dem finns det egentligen inget annat att göra för att förhindra spridningen, än att hela tiden vara där och plocka bort dem och inte låta dem gå i frö. Det är mekanisk bekämpning som gäller, säger Patrick Johansson från Vidersborgs Plantskola.

Det finns vissa arter som redan idag är förbjudna att sprida, till exempel genom att plantera dem i sin trädgård, men den listan kan komma att utökas. Inom kort förväntas nämligen Naturvårdsverket tillsammans med Havs– och vattenmyndigheten presentera förslag för regeringen om att lägga till vissa namn på listan över förbjudna arter. I förslaget lyfts bland annat kanadensiskt gullris och vresros, men även just blomsterlupin.

Tycker du att det är ett bra förslag att sätta den här sortens förbud?

– Både ja och nej. Vissa problemväxter är ju väldigt besvärliga och kan verkligen ta överhand. Sen är jag egentligen inte så mycket för förbud, men det kanske är den vägen man måste gå för att komma till rätta med problemet, säger Johansson.

Han resonerar kring att det som kanske snarare behövs är en ökad eftertänksamhet hos allmänheten kring hur växterna används och förs vidare. Vissa växter gör sig till exempel jättebra i en kruka, så som rönnspirea, men borde aldrig planteras ut i trädgården eftersom de då kan sprida sig hejdlöst. Det gäller alltså att vara upplyst kring växterna man hanterar och där har trädgårdshandlare ett ansvar i att informera om arterna de säljer.

– Gullriset är en sån rackare som är rätt rejält besvärlig, men den är också väldigt lättbekämpad. Det handlar egentligen om att klippa ner den hela tiden innan den går i blom och frö, då håller man den i schack.

Om regeringen går på Naturvårdsverkets linje träder förbudet i kraft som tidigast i höst. Om det gör det kan den som har växterna i sin trädgård (och inte plockar bort dem) bötfällas.

Det kan komma att bli förbjudet att ha blomsterlupiner i sin trädgård, om regeringen följer Naturvårdsverkets vilja och utökar listan över förbjudna invasiva arter.
Det kan komma att bli förbjudet att ha blomsterlupiner i sin trädgård, om regeringen följer Naturvårdsverkets vilja och utökar listan över förbjudna invasiva arter.
Invasiva arter

Enligt SVT är det följande arter som Naturvårdsverket kommer föreslå ska förbjudas:

Blomsterlupin

Parkslide

Vresros

Kaukasiskt fetblad

Sibiriskt fetblad

Kotula

Spärroxbär

Kanadensiskt gullris

Mink

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!