Fler chansar och kuggar på uppkörningen

I snitt är det mindre än hälften (47,8 procent hittills i år) som klarar uppkörningen, visar nya siffror från Trafikverket. I Vimmerby är snittet betydligt högre, 68 procent, men det är ändå klart mindre jämfört med för några år sedan. Enligt trafikskollärare Tomas Monell finns två starka orsaker till detta.

”Allt färre vill ha våra tjänster” konstaterar Tomas Monell som driver flera körskolor i regionen. Han ser framför allt att elevernas inställning är en förklaring till att allt fler kuggas vid uppkörningen. Men också att det förekommer svarta körskolor.

”Allt färre vill ha våra tjänster” konstaterar Tomas Monell som driver flera körskolor i regionen. Han ser framför allt att elevernas inställning är en förklaring till att allt fler kuggas vid uppkörningen. Men också att det förekommer svarta körskolor.

Foto:

Vimmerby2016-08-16 06:07

Om vi backar tio år i tiden klarade 57,7 procent av svenskarna uppkörningen. Första halvan av 2016 visar det sämsta resultatet någonsin under denna tidsperiod, med en siffra på 47,8 procent, enligt uppgifter från Trafikverket. Tomas Monell som driver trafikskolor i både Vimmerby, Kisa och Västervik, redovisar ett något högre resultat än landets genomsnitt, men är ändå långt ifrån nöjd.

– Det är en klar försämring hela tiden. I Vimmerby är det 68 procent som klarar uppkörningen. Men jämför vi med hur det såg ut för tio år sedan så hade vi någon gång siffror på 90 procent som klarade provet i Kisa. Vårt mål är att 77 procent ska bli godkända, säger Tomas Monell.

Han är inte alls förvånad över den låga statistiken som han menar har sjunkit stadigt under många år. Tomas Monell säger att allt färre efterfrågar körskolans tjänster.

– Det största problemet är elevernas inställning. De vill inte lära sig utan chansar hellre flera gånger. Ett annat stort problem är att det finns så många svarta trafikskolor som myndigheterna inte gör något åt.

– De har inte alls samma kunskap att lära ut som vi som följer Transportstyrelsens plan, säger Tomas Monell.

Finns det personer som kör trafikskolor svart även i vårt område?

– Ja, i Vimmerby och Hultsfred och Västervik vet jag att det finns. Kisa är nog för litet.
Tomas Monell säger att om fler går till oseriösa ”trafiklärare” blir säkerheten i trafiken därefter.

– Om det finns så många som kör upp och kör upp flera gånger så slinker det ju även igenom många som kanske inte har rätt kunskap och som inte borde ha körkort. Har de fått lära sig köra i mörker? Göra omkörningar? Eller köra i storstadstrafik?

Vad beror det här på tror du?

– En del säger att det är för dyrt att gå på körskola. Men en utbildning ska löna sig genom att man får rätt kunskap. Sen kan det även vara en klassfråga eftersom nyanlända är överrepresenterade när det gäller det här. De kanske inte har fått den hjälp eller information som de behöver i Sverige.

Tomas Monell säger att flera trafikskolor känner av pressen när allt färre efterfrågar deras tjänster.

– Det blir allt svårare att behålla eleverna och vi lägger mycket tid på att motivera dem. Tyvärr är det en del trafikskolor som går den vägen att de väljer att korta sin utbildning för att locka eleverna, säger han.

Vad skulle kunna vända trenden?

– Att utbildning måste löna sig. Man ska inte kunna chansa sig fram så här i systemet. Man ska inte kunna köra upp flera gånger samma dag exempelvis, det är ett systemfel från Trafikverkets sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om