Fibernätet växer - men blir mindre värt

Vimmerby Fibernät AB skriver ner värdet på nätet med 19 miljoner kronor. Samtidigt har antalet anslutningar nära fördubblats på två år.

Det kommunala bolaget Vimmerby Fiber AB har nära fördubblat antalet anslutning till 1 652 på två år. Samtidigt tvingas bolaget skriva ner värdet på nätet med runt 15 miljoner.

Det kommunala bolaget Vimmerby Fiber AB har nära fördubblat antalet anslutning till 1 652 på två år. Samtidigt tvingas bolaget skriva ner värdet på nätet med runt 15 miljoner.

Foto: Privat

Vimmerby2020-05-12 21:00

När bolaget Vimmerby Fibernät bildades och tog över nätet från Vimmerby kommun i april 2018 hade nätet knappt 870 anslutningar i kommunen. Nu redovisar Vimmerby Fibernät strax över 1 650 anslutningar.

– Vi har jobbat med förtätningar där vi har kunnat, sen har vi fått in hela Vimarhems bestånd av lägenheter i kransorterna, det rör sig om cirka 300 anslutningar, säger Torbjörn Swahn, vd för Vimmerby Fibernät AB som är ett systerbolag till Vimmerby Energi- och Miljö AB.

Totalt har bolaget investerat drygt 20 miljoner under 2019.

Än finns några bostäder i Frödinge, Tuna och Locknevi som inte fått fiber.

Fiberbolaget bildades när kommunen beslutade om en ny organisation för fibernätet och det fortsatta arbetet med att utveckla det. Kommunen sålde nätet till det nya bolaget för 30 miljoner kronor, efter att först gjort en nedskrivning av värdet med 23 miljoner kronor i bokslutet för 2017. 

Kommunen har totalt investerat 58 miljoner kronor i nätet, enligt slutredovisningen Itsam lade fram i fullmäktige i december 2017.

Under 2019 gör Vimmerby Fibernät också en nedskrivning av fibernätet med cirka 19 miljoner kronor. 

Vimmerby Fibernät redovisar en förlust på 22 miljoner kronor för 2019.

– Det beror på den kraftiga nedskrivningen, säger Torbjörn Swahn.

Ägarbolaget, Vimmerby kommun förvaltning AB, tillför ett ägartillskott på 17 miljoner kronor till bolaget.
Det gör samtidigt att koncernbolaget gör en förlust på 17,4 miljoner kronor i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!