Fayaz jobbar så att kollegorna får julledigt

Fayaz Aziz ställer upp i jul så att hans kollegor kan få vara lediga. Han berättar om det ansträngda bemanningsläget på gruppboendet i Vimmerby.

Fayaz Aziz berättar att det är kollegorna som är i tjänst han tänker på när han blir uppringd och ombedd att täcka upp.

Fayaz Aziz berättar att det är kollegorna som är i tjänst han tänker på när han blir uppringd och ombedd att täcka upp.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-12-23 21:00

Fayaz Aziz hade från början ställt in sig på jul- och nyårsfirande ihop med sin familj i Vimmerby. Dessa planer har han dock varit tvungna att kasta om på grund av personalbristen inom vård- och omsorg.

– Jag har valt att jobba under jul och nyår så att mina kollegor ska kunna få ta ut sin ledighet. Det är för att göra det så bra som möjligt för vår personal och våra brukare, berättar han. 

Fayaz Aziz jobbar på LSS-boendet Villekulla i Vimmerby och säger att han som fastanställd har ett ansvar att ställa upp när personalstyrkan går på knäna, i synnerhet som det är svårt att få tag i vikarierande personal med kort varsel.

undefined
Fayaz Aziz berättar att det är kollegorna som är i tjänst han tänker på när han blir uppringd och ombedd att täcka upp.

– Det är inte lätt för alla att komma in och jobba som vikarie på ett LSS-boende där man behöver kunna rutiner och ha vana av brukarna.

Socialchefen Anette Nilsson har berättat för Vimmerby Tidning att det är ett ansträngt läge för medarbetarna inom vård- och omsorg och att arbetsplatserna kan hamna i lägen där de behöver inbeordra personal i jul, så att verksamheten kan fortgå. 

– Om de inte kan bemanna ett pass blir vi ordinarie inbeordrade. Såklart har vi rätt att tacka nej men i lägen när det är kris tänker man på sina kollegor. 

Han säger att flera medarbetare känner sig slitna och att antalet sjukskrivningar har varit högre än vanligt under det gångna året.

Den första oktober 2021 ändrades den fasta personalens schema i samband med att arbetsplatsen behövde dra ner personalstyrkan från tolv till elva medarbetare. En nerskärning sprungen ur hur ekonomin för socialtjänsten såg ut, enligt Fayaz.

Hur löser ni det när de inte får tag i en vikarie?

– Det är ofta så att det inte bemannas, så vi som jobbar går ofta en man kort. Vi pysslar och justerar om arbetet men vi tappar kvalitet för vi hinner inte göra alla aktiviteterna hos brukarna. Vi har exempelvis promenadtider med vissa brukare och är vi en man kort är det dem som drabbas.

Han berättar att personalen ofta skriver avvikelser för att de inte hunnit med alla aktiviteterna hos brukarna på boendet.

undefined
Fayaz Aziz säger att det inte är ovanligt att de är en man kort på arbetspasset och att det påverkar brukarna negativt, fast att personalen gör allt de kan.

Kommer det bli något julfirande för dig?

– Jag är ledig den 26 december så vi i familjen har planerat om så att vi hinner fira lite då.

Han tillägger att de fick nytt schema för ett par veckor sedan som han upplever bidrar till ökad återhämtning mellan de olika arbetspassen. 

– Det förra schemat kallade vi för ohälsochemat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!