Familjefest att vänta i Vimmerby på lördag

Sista lördagen i mars betyder skattjakt i Vimmerby, det är sedan gammalt. I år råkar eventet sammanfalla med påskafton.

Sist i skattjakten är mötet med kapten Vitskägg, piraternas högsta höns.

Sist i skattjakten är mötet med kapten Vitskägg, piraternas högsta höns.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-03-29 06:00

Piraterna tar över torget. Med en karta som hjälpmedel får de deltagande barnen gå mellan olika stationer. Om man har tur leder de fram till kapten Vitskägg som ruvar på en skatt. Den familjevänliga aktiviteten har de senaste åren varit ett uppskattat inslag i Vimmerbys vårtablå.

– Jag hoppas att det allt som allt kommer att vara tusen personer som är med i år, så runt 400-500 barn, säger Michael Karlsson, aktivitetsansvarig för Vimmerby Handel som varit med och styrt upp skattjakten redan från start.

undefined
Sist i skattjakten är mötet med kapten Vitskägg, piraternas högsta höns.

Förutom Vimmerby Handel som står bakom arrangemanget, är även Vimmerby Tidning och Sparbanksstiftelsen delaktiga i initiativet. Nytt för i år är att Vimmerby IF anlitats specifikt för att hjälpa till under skattjakten. Den som är uppmärksam lär kunna se att några av föreningens damer är förklädda som pirater.

– Det känns kul att kunna erbjuda en aktivitet som inte är digital och se att det faktiskt fungerar ändå. Barnen får en fysisk karta att gå runt med och det brukar bli jättebra, säger Michael Karlsson.

Att skattjakten i år råkar sammanfalla med påskafton är bara en slump. Vissa år blir det så eftersom evenemanget enligt traditionen alltid anordnas den sista lördagen i mars.

Kan det göra att det blir färre besökare eftersom vissa firar på andra håll?

– Jag har tänkt på det fram och tillbaka, men jag tror inte det. För samtidigt som det är en risk tror jag att det ger möjlighet att locka en del folk som "återvänder hem" till Vimmerby under påsken. Så var det förra gången skattjakten var på en påskafton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!