Lugnare än väntat för Vimmerbys julklappshjälp

Efter att ha tagit över Julklappshjälpen Vimmerby i fjol driver Sarah Svensson det lokala projektet även i år. En bit in i november förvånas hon över att det hittills kommit in få ansökningar.

Sarah Svensson driver välgörenhetsprojektet Julklappshjälpen. Med mindre än två månader kvar till jul förvänas hon över hur få ansökningar som hittills kommit in.

Sarah Svensson driver välgörenhetsprojektet Julklappshjälpen. Med mindre än två månader kvar till jul förvänas hon över hur få ansökningar som hittills kommit in.

Foto: Fredrig Sandberg/TT/Privat

Vimmerby2023-11-08 05:00

Under året har det pratats om att många haft det mer ansträngt än tidigare på ett privatekonomiskt plan, bland annat till följd av höga matpriser. Det trodde Sarah Svensson skulle generera ett särskilt högt tryck av ansökningar till Julklappshjälpen, ett projekt med barnen i fokus.

– Jag trodde att det skulle vara mycket mer i år än förra året, men hittills har det varit väldigt lugnt med folk som hör av sig. Jag tror dock att mörkertalet är väldigt stort, säger hon.

Med det menar Svensson att det lär finnas många som skulle behöva stöd i juletid, men som trots det aldrig skickar in en ansökan om att få hjälp.

– Jag tror att många tänker att det är skamfyllt att söka hjälp, men jag vill inte att det ska vara så. Jag gör allt i min makt för att normalisera det och trycker extra på att det i år är särskilt många som har det tufft, det är inget konstigt att söka stöd.

Projektet sponsras bland annat av Lions damlag.

– Det var en ganska stor summa, så det är jag jättetacksam för. Förra året hade det inte gått ihop utan deras ekonomiska hjälp.

Grundidén med Julklappshjälpen är att inga barn ska behöva stå helt utan julklappar. Det är ett koncept som ibland missuppfattas.

– Det händer att människor hör av sig till mig och vill ha hjälp med mat eller kläder. Då får jag hänvisa dem vidare till rätt hjälp, för det är inte det som är syftet med det här projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!