Få klagomål om värme i lägenheter

För många hyresgäster stiger inomhustemperaturen till mer än behaglig nivå. Vad kan man göra när det blir för varmt?

Vid tillfällig värmebölja är det, enligt Folkhälsomyndighetens allmäna råd, okej om temperaturen uppnår 28 grader.

Vid tillfällig värmebölja är det, enligt Folkhälsomyndighetens allmäna råd, okej om temperaturen uppnår 28 grader.

Foto: TT

Vimmerby2018-07-27 08:00

Trots att de flesta svenskar har längtat efter sol och värme under den kalla och snörika vintern kan det bli för mycket av det goda. Enligt Hyresgästföreningen tycker var tredje hyresgäst att det blir för varmt i ­lägenheten under sommaren. Socialstyrelsens vanliga rekommendationer är att inomhustemperaturen bör ligga mellan 20 – 23 grader, men på sommaren får man stå ut med temperaturer upp till 26 grader eller mer under en varaktig tid innan det får räknas som en olägenhet. Vid tillfällig värmebölja kan du som hyresgäst behöva acceptera upp till 28 grader, enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Hyresgästföreningen har några tips på vad du själv kan göra för att få ner temperaturen i bostaden: dra ner persienner eller dra för gardiner och vädra på nätterna.

Att vädra på nätterna är också det tipset som Lars-Erik Svensson, driftansvarig på Vimarhem, ger till hyresgästerna.

– Det är det enda vi kan göra, eftersom vi inte har AC kan vi bara uppmuntra hyresgästerna att öppna fönstren under natten.

Han menar att det är effektfult, men säger också att alla inte vågar öppna fönstren på nätterna. Hur höga temperaturer det varit i lägenheterna har Vimarhem inga uppgifter på, mer än vad hyresgästerna själva sagt. Lars-Erik menar att temperaturen säkert har stigit över 28 grader i en del lägenheter, särskilt i lägenheter med fönster i söderläge. Men det är inte många som har hört av sig till Vimarhem för att klaga, under de senaste veckorna har de bara fått ett fåtal klagomål.

– Den här veckan har vi fått ett klagomål, säger Lars-Erik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!