Explosionsartad ökning – över 100 olyckor i Vimmerby bara i år

2016 var ett rekordår för viltolyckorna.
Samtidigt visar färsk statistik att antalet viltolyckor under årets första kvartal är 15 procent fler än motsvarande period i fjol.
Statistik från 2016 visar även att just maj är högsäsong för viltolyckor.

Se upp för vilt i trafiken. Inte minst om du bor i Vimmerby. Vi bor i det område där viltolyckor är vanligast i hela landet och ökningen av dem är explosionsartad. Foto: TT

Se upp för vilt i trafiken. Inte minst om du bor i Vimmerby. Vi bor i det område där viltolyckor är vanligast i hela landet och ökningen av dem är explosionsartad. Foto: TT

Foto:

Vimmerby2017-05-04 11:13

Enligt Sveriges Radio ökade viltolyckorna explosionsartat mellan april och maj förra året, en trend som dessutom hållit i sig under flera år.

Enligt radion rör det sig om en ökning med 74 procent för älgolyckor och 57 procent för rådjursolyckor. Bakom statistiken står Älgskadefondsföreningen, en rikstäckande förening som arbetar för att minska antalet viltolyckor i Sverige.

Enligt Niclas Dahl, verksamhetsledare för föreningen, beror den kraftiga ökningen på kalvavstötning. Kalvavstötning, då älgar och rådjur stöter bort fjolårets ungar, är ett fenomen som inträffar varje år.
– Det är en ganska våldsam företeelse för djuren som tidigare följt sin mor men nu måste hitta en ny tillvaro. Det är inte sällan de flockas och förvirrade rör sig över stora ytor.

Småland toppar år efter år den mindre roliga statistiken över flest viltolyckor i landet. Värst är det i Kalmar län med 18,6 olyckor per 1000 personbilar registrerade i länet.

I Vimmerby kommun har det hittills i år skett 106 viltolyckor. Rådjur står för en majoritet av olyckorna (84 stycken), därefter vildsvin (14), älg (5) och kronhjort (2). Under 2016 skedde totalt 322 viltolyckor i kommunen.
Kan vidta åtgärder

Älgskadefondsföreningen konstaterar på sin hemsida att viltolyckan är svår att undvika men att det finns åtgärder att vidta. Det självklara – kör inte för fort, använd bilbälte och se till så att bilen fungerar som den ska.

Det mindre självklara – var extra uppmärksam vid åkrar, föryngringsytor, sjöar och där viltstängsel börjar eller upphör. Var även extra uppmärksam från skymning till gryning och under vår och höst då faran för vilt på vägarna är som störst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om