Ett steg närmare omtalad bergtäkt

Nu har den formella ansökan om tillstånd för etablering av en bergtäkt i Vasketorp inkommit till länsstyrelsen och även skickats vidare på remiss till berörda instanser. Senast 8 februari ska svaren vara tillbaka hos länsstyrelsen.

Här, vid sjön Gäddgölen inom fastigheten Vasketorp 1:5, ansöker Berg Grus och Sand Småland AB om tillstånd att eteblera en bergtäkt.

Här, vid sjön Gäddgölen inom fastigheten Vasketorp 1:5, ansöker Berg Grus och Sand Småland AB om tillstånd att eteblera en bergtäkt.

Foto: Privat

Vimmerby2019-01-31 06:00

Berg Grus Sand Småland AB har nu skickat in sin ansökan till länsstyrelsen om tillstånd för bergtäkten inom fastigheten Vasketorp 1:5 mellan Frödinge och Vimmerby. Bolaget bedriver idag täktverksamhet på andra platser i närområdet men två av dessa täkter kommer att avslutas inom några år och tanken är då att täkten i Vasketorp ska ersätta dem.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på bergmaterialet i regionen och ansöker därför om en nyetablering av bergtäkt. Att vi har fastnat för just Vasketorp handlar i första hand om bergkvaliteten där. Sedan ligger det lämpligt till rent geografiskt med bland annat närheten till en stor väg, berättar vd Jonas Johansson.

När planerna på en bergtäkt i Vasketorp blev kända för knappt ett år sedan reagerade flera boende i trakten. Ett 30-tal personer från ett 20-tal fastigheter pekade då på det de ansåg var en rad brister i samrådsunderlaget. Det handlade bland annat om kulturmiljöer, vattendrag, buller samt ifrågasättande av behovet av så mycket som sex miljoner ton krossat berg.

– I början är det tyvärr inte ovanligt med ganska skarpa ord från boende i områden där man planerar att anlägga bergtäkter, men efter en tid får man ofta ett helt annat förhållande till verksamheten. Vi har ett antal täkter som har funnits i 20-25 år och där är det i dag, när man ser hur verksamheten fungerar, inga negativa synpunkter.

– Ofta handlar det om osäkerhet eller rädsla för det okända. I ansökan har vi tagit hänsyn till sådant som har kommit upp vid samråden. Det är ett omfattande jobb som har gjorts, säger Jonas Johansson.

Ansökan har nu skickats från länsstyrelsen på remiss till en mängd instanser som ska yttra sig över om ansökan kan anses vara komplett eller inte.

Om den behöver kompletteras skickas beslut om detta till sökanden.

– När ansökan sedan anses komplett ges vi och övriga instanser tid för ett nytt yttrande, då avseende innehållet i ansökan. Först därefter bereder vi tjänstemän ärendet för politikerna, berättar Sophia Berggren, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Hultsfreds- och Vimmerby kommuners gemensamma miljö- och byggnadsförvaltning.

Hur lång tid hanteringen kommer att ta vill varken Jonas Johansson eller Sophia Berggren spekulera i, men tidigare har det pratats om cirka ett år från det att ansökan är komplett till ett beslut fattas, vilket då även inkluderar tid för eventuella överklaganden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!