Ett ljus i mörkret när kyrkan knackar på med blommor

Corona stoppar 80-årskalasen - då åker kyrkan runt med 200 julblommor och när diakon Britt Andersson knackar på vill många prata. ”Det här är verkligen uppiggande, det hade vi inte räknat med”, säger Lars-Erik och Berit Johansson.

Lars-Erik och Berit Johansson i Vimmerby fyllde 80 i år respektive i fjol. "Fin gest av kyrkan, vi delar på blomman".

Lars-Erik och Berit Johansson i Vimmerby fyllde 80 i år respektive i fjol. "Fin gest av kyrkan, vi delar på blomman".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-12-10 14:00

Hon ställer blomman på trappa eller fönsterbleck. Ringer på. Och backar några meter. Britt Anderssons coronarutiner sitter i ryggmärgen.

– Just det, vi ska ju förstås inte ta i hand. Kaffe finns, men du ska väl inte komma in, säger Berit Johansson i Vimmerby och får ett tydligt nekande till svar.

Utdelningen av julblommor till de som fyllt 80 och 90 under året följer restriktionerna. Återinförandet av den gamla traditionen är också konkret resultat av det besynnerliga 2020.

– Förr hade vi utdelning, på senaste år har vi haft gemensamt kalas istället, de flesta 80-åringar är så pigga. Många har sett fram emot det, men det går ju inte i år, säger Britt Andersson.

Hon säger att många vill ha en pratstund och att leveransen av blommor blottar den stora ensamhet många äldre upplever just nu.

– Det är tufft. Det svåraste är nog att inte se ett slutdatum och veta att man är riskgrupp och måste hålla sig från andra människor. En del lider av att inte få träffa barn och barnbarn som vanligt och de som redan var ensamma har ju inte fått det lättare. Men det finns också de som tycker det är skönt och andra har hittat sätt att umgås säkert.

Till de sistnämnda hör paret Johansson, pigga exempel på att 80 är det nya 60. För dem har corona inte varit något hinder för ett aktivt liv.

– Vi är ute och promenerar två gånger om dagen, vi är ju rörliga tack och lov. Och vi träffar folk när vi är ute, och pratar på avstånd. Men att inte träffa barnbarnen i Linköping är förstås tråkigt.

Hos andra möts Britt Andersson av stort behov att prata.

– "Äntligen ett ljus i mörkret", säger de, och man möts av stor tacksamhet. 

Blommor till Vimarhaga och Borghaga har distribuerats med hjälp av personal, och kommunens vård- och omsorgsboenden kommer också att få julkorgar från kyrkan i år. 

– Vi kan ju inte träffa dem som vi brukar och jag vill nog säga att det är den här gruppen som haft det allra svårast. Är det något jag vill uppmana till är det att ringa det där samtalet till den du vet är ensam, bara gör det.

Aktiva paret Johansson, som fyllde 80 i maj respektive i fjol, uppskattar kyrkans initiativ.

– Väldigt trevligt och uppiggande. I vår ålder finner man sig nog mer i att saker är som de är – det här hade vi inte räknat med. Det var riktigt fint.

Diakon Britt Andersson ställer julblomman i fönstret innan hon ringer på. "Den får de ta själva, vi försöker vara extra försiktiga".
Diakon Britt Andersson ställer julblomman i fönstret innan hon ringer på. "Den får de ta själva, vi försöker vara extra försiktiga".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!