Började med torghandel – nu firar de 50 år i sin lokal

För 50 år sedan bildades Vimmerby kommun. Samma år byggde familjen Hagelin en första lagerlokal och ett garage på den plats där handelsträdgården än idag finns.

Snittblommor har blivit mer och mer populärt under åren.

Snittblommor har blivit mer och mer populärt under åren.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-11-17 06:02

– Det var bara en tomt här. Då byggde vi i utkanten på stan trodde vi då, men nu ligger vi mitt i stan, berättar Roland Hagelin. 

Då ägnade man sig åt framförallt frukt- och grönsaksförsäljning med torghandel. Innan lagerlokalen och garaget kom på plats 1971, så höll man lager hemma i garaget. 1974 byggdes det första växthuset.

– Det stora växthuset byggdes -77. Vi kanske var något mer år på torget efter det, säger Roland. 

Att företaget bytte inriktning från frukt och grönt till blommor kom naturligt.

– Det kom av sig självt, det var vad folk frågade efter, säger Roland Hagelin. 

Dessutom ligger trädgårdsmästaryrket lite i släkten. Rolands pappa var trädgårdsmästare på Syserums herrgård i Tuna socken, och en bror drev handelsträdgård i Hjorted och en annan i Fliseryd. 

undefined
Nu är förberedelserna inför julruschen i full gång. Roland Hagelin håller på och binder girlanger av granris.

Kunde du tro att företaget skulle finnas kvar på samma ställe i 50 år?

– Det är tack vare att jag hade en dotter som tog över när en annan blev gammal – fast en är ju inte gammal än egentligen, säger Roland Hagelin som trots att både han och frun Ing-Britt passerat 80-strecket, fortsatt jobbar.

Dottern Anette Hagelin Emilsson hade inga som helst tankar på att kliva in i familjeföretaget när hon var i gymnasieåldern. Men -79, när gymnasiet var slut började hon i företaget trots allt. 

– Jag gick ekonomisk på gymnasiet och skulle absolut inte jobba här. Sen var jag lite trött på att läsa så då började jag jobba här för det fanns inte så mycket att välja på. Sen -81 bestämde jag mig för att gå blomsterskolan, berättar Anette. 

undefined
"Man måste vara steget före. Det där blir såna minipåskliljor som vi driver upp själva. Julstjärnorna planterar vi i augusti. Det är väldigt kul med olika säsonger men man måste tänka framåt hela tiden och det tar ett tag att göra allting." berättar Anette Hagelin. Här ses årets julstjärnor som alltså planterades redan i augusti.

På 50 år har mycket hunnit hända och förändras, både i företaget och i branschen i stort.

– Det är på snittblommesidan som det förändras allra mest, säger Roland Hagelin. Anette fyller i:

– Det har blivit mycket mer snittblommor än krukväxter. Från början var det inte mycket snittblommor, nu odlas det mycket. Jag tror det gäller hela Europa. Förr var det mer sånt man kunde odla här. Vi odlade mängder med snittblommor inne i växthuset. Tulpaner odlade vi jättemycket i början, men det gav vi upp med när löken kostade mer i inköp än vad det kostar att köpa en färdig tulpan.

undefined
Hagelins är fortfarande ett familjeföretag, precis som det var när Roland och Ing-Britt Hagelin byggde en första lagerlokal och garage på tomten 1971 och det är den delen som gänget står i här. Bakre raden från vänster: Conny Hagelin, Kåre Emilsson. Främre raden från vänster: Ing-Britt Hagelin, Anette Hagelin Emilsson och Roland Hagelin.

Vad har varit roligast under de här åren?

– Jag säger klart kundkontakten, det är väl det som får en att fortsätta, säger Anette.

– Vi har till och med kunder från Oskarshamn och Vetlanda som kommer hit, allra helst på vårkanten, säger Roland.

undefined
I 50 år har Hagelins legat på samma ställe. Det började med en mindre lagerlokal och ett garage och fylldes snart på med två växthus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!