Så går det med satsningen på handelsträdgård i Nyshult

Det har nu gått ett år sedan Lovisa Styrbjörn, 26, startade företaget Blomsterträdgården Nyshult utanför Vimmerby. "Vi har fullt ös nu. Vi har studion öppen nästan hela veckor och bygger parallellt på handelsträdgården", berättar hon.

Lovisa Styrbjörn som håller på att skapa en handelsträdgård i Nyshult utanför Vimmerby. "Jag hoppas att butiken och ena orangeriet är klart till sommaren", berättar hon.

Lovisa Styrbjörn som håller på att skapa en handelsträdgård i Nyshult utanför Vimmerby. "Jag hoppas att butiken och ena orangeriet är klart till sommaren", berättar hon.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-04-09 20:00

Lovisa Styrbjörn hade jobbat sju år som florist innan hon förra våren tog steget mot den stora drömmen. Målsättningen då och nu är att skapa en modern handelsträdgård med butik, orangeri, café, växthus och redskapsbodar i Nyshult. 

– Jag känner mig väldigt tacksam över att det går så bra som det gör. I början var jag lite nervös för att folk skulle välja att vänta tills att vi hade butiken färdig. Så jag är glad och lite överraskad över att folk faktiskt hittar hit, berättar hon.

undefined
Lovisa Styrbjörn tillsammans med kollegan Cornelia Flöisbon.

Redan några månader efter starten satsade Lovisa Styrbjörn på att anställa floristen Cornelia Flöisbon. Tillsammans jobbar de nu i blomstudion på plats tills dess att butiken är färdigbyggd. Planen är att butiken och ena orangeriet ska vara klara redan om några månader.

– Förhoppningsvis till sommaren. Tanken är att också kunna ha en liten cafédel igång då. Sedan kommer inte allt det andra vara klart. Vi kommer fortfarande hålla på och bygga toaletter ute, ett annat orangeri och så vidare. Så handelsträdgården kommer inte att vara blomstrande och färdig i sommar. Vi har sagt att det är först nästa år som vi faktiskt kommer kunna planera lite vad vi faktiskt vill sätta ner i trädgården.

undefined
"Vi är glatt överraskade att det är så många som har hittat till oss redan. Det är många som kommer ut och sedan är det många som vill ha hjälp med bud. Vi har haft folk som bor flera timmar bort som hört av sig. Det är jätteroligt att få den responsen", berättar Lovisa Styrbjörn.

Hur är det att starta upp ett företag i lågkonjunktur?

– Vi har märkt att folk faktiskt unnar sig själva och andra blommor. Det känns som att folk ändå vill lägga pengar på det. Så jag är väldigt tacksam över det. Sedan tror jag också att trädgård kommer dra. Det är väldigt inne att folk vill ha blommor i trädgården och ta hand om plantor. 

Vad har varit största utmaningen hittills?

– Att bara ha en studio än så länge. Många leverantörer har bromsat för att de vill vänta tills att man har en butik. Så där känner jag att vi har behövt kriga mycket och behövt vara väldigt på för att få köpa. Det känns som att många kanske inte vet att vi är igång på riktigt. 

Vad är känslan inför framtiden?

– Det är klart att man är förväntansfull. Det ska bli spännande att se hur det kommer växa fram. Till en början butiken. I sommar har vi tänkt att vi vill ha lite mer annorlunda färger och annorlunda blommor. Lite perenner, buskar och även blommor från Emma Kull i Nyserum. Sedan längre fram kommer det roliga med att börja planera och plantera ner saker själva i trädgården.  

undefined
Lovisa Styrbjörn berättar om planerna i maj 2022.
"Det går bra. Sedan får man vara medveten om att vissa saker kan hända. Man får låta det rulla på", berättar Lovisa Styrbjörn.
"Det går bra. Sedan får man vara medveten om att vissa saker kan hända. Man får låta det rulla på", berättar Lovisa Styrbjörn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!