Entusiasternas glöd för ett brinnande intresse

Längre och varmare kvällar gör att många startar igång grillsäsongen. Grillentusiasterna Peder Rannemalm och Steffan Witterdal har tagit grillningen till nästa nivå.

"Det är få människor som inte tycker om rökt. Jag tror det sitter i ryggmärgen på något sätt." säger Steffan Witterdal (till vänster i bild). Till höger syns Peder Rannemalm.

"Det är få människor som inte tycker om rökt. Jag tror det sitter i ryggmärgen på något sätt." säger Steffan Witterdal (till vänster i bild). Till höger syns Peder Rannemalm.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-05-09 09:30

De båda arbetar som lärare på Vimmerby gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram, så att det finns ett stort matintresse hos de båda herrarna är ingen stor överraskning. För tre - fyra år sedan såg Peder Rannemalm ett amerikanskt program om grillning, eller barbeque som det heter på engelska, när han var ute och reste och intresset väcktes. 

– Man tar ett steg till och börjar med det här med barbeque, lite mer amerikanskt så att man håller på i flera timmar, inte bara det här att tända grillen och vända på karrékotletterna fyra minuter på varje sida så är det klart, berättar Steffan Witterdal. 

Amerikansk barbeque skiljer sig från det vi vanligtvis kallar för grillning på så vis att det som tillagas inte läggs direkt över lågan och det tillagas på låg temperatur under lock i flera timmar. 

– Det blir lite av en ceremoni, säger Peder Rannemalm.

– Det går väl bra att grilla vanligt också, en hotdog är ju också mat. Men det är inte lika roligt, säger Witterdal.

Att använda tändvätska finns inte på kartan utan här krävs tålamod och planering. Man får inte ha för bråttom.

– Så är det nästan med all matlagning om det inte är att woka, säger Peder Rannemalm.

Enligt Roger Linder som är brandmästare med ansvar för tillsyn och förebyggande brandskydd, så kommer inget eldningsförbud införas under den närmsta tiden. 

– Brandrisken är inte speciellt hög överhuvudtaget just nu. Det är inte ens så högt att brandflyget går upp. 

Steffan Witterdal använder sig av en vanlig klotgrill. Till höger placeras kolen, i mitten en balja vatten och sedan till vänster en hel kyckling. När locket läggs på blir det som en ugn i grillen.
Steffan Witterdal använder sig av en vanlig klotgrill. Till höger placeras kolen, i mitten en balja vatten och sedan till vänster en hel kyckling. När locket läggs på blir det som en ugn i grillen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!