Entreprenören överklagar domen om bergtäkten

Avslaget i mark- och miljödomstolen för en stor bergtäkt mellan Vimmerby och Frödinge överklagas. Det är exploatören som vill att domen hävs och att täkttillstånd medges.

Täkten i Vasketorp innehåller olika bergarter som är svårt att hitta på samma plats, säger Jonas Johansson på BGS i Småland AB som nu överklagar avslaget för täkttillståndet. Bilden är från en annan täkt.

Täkten i Vasketorp innehåller olika bergarter som är svårt att hitta på samma plats, säger Jonas Johansson på BGS i Småland AB som nu överklagar avslaget för täkttillståndet. Bilden är från en annan täkt.

Foto: Bernt Berglund

Vimmerby2021-01-14 08:54

Det framgår av ett överklagande som lämnats in där, BGS AB, Berg Grus Sand i Småland AB, begär prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen i ett försök att få till en annan dom än den som kom i mark- och miljödomstolen i Växjö strax före jul.

– Vi anser att beslutet inte är taget på rätt underlag, motiverar Jonas Johansson, BGS AB.

I överklagandet skriver bolagets juridiska ombud att domstolen gjort en felaktig bedömning och att beslutet strider mot både Miljöbalken och praxis. En sån tillämpning har stor påverkan på den här sortens tillståndsprövningar och det gör det extra viktigt att domen prövas i högre instans, skriver de.

Man begär till den 15 februari på sig att utveckla skälen för överklagan.

I domen från den 21 december avslog mark- och miljödomstolen i Växjö bolagets ansökan om att få tillstånd för en täkt på cirka 25 hektar i närheten av Vasketorp mellan Frödinge och Vimmerby. Avsikten är att bryta nära fem miljoner ton berg av olika slag de kommande 30 åren.

Domstolen anser dock att det är ett för stort intrång i den känsliga miljön med våtmarker och mot strandskyddet vid Gäddgölen samt att det inte motsvarar samhällsintresset och behovet av råmaterial.

Närmast ska mark- och miljööverdomstolen ta ställning till anståndet till den 15 februari. Först efter det ska överdomstolen ta ställning till om man ska bevilja prövningstillstånd eller inte.

Karta: Omtvistad täkt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!