En miljard ska fördelas i kommunen

En miljard kronor. Det fördelar politikerna i kommunfullmäktige på sammanträdet på måndag. Det är dags för beslut om kommunens budget för nästa år.

Mattias Karlsson  är orolig för fortsatt högt kostnadsläge för de kommunala verksamheterna.

Mattias Karlsson är orolig för fortsatt högt kostnadsläge för de kommunala verksamheterna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-11-25 08:00

– Budgeten är det absolut viktigaste styrdokumentet för hela den kommunala verksamheten, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

En lång process ligger bakom förslaget det ska beslutas om. Arbetet drogs igång i mars. Tjänstemän och politiker har sen jobbat med ekonomiska förutsättningar, behov och med att prioritera vad de pengar som finns ska användas till.

– Det är en utmaning. Behoven är nästan alltid större än vad det finns pengar till, säger Mattias Karlsson.

Att sy ihop det är politikernas uppdrag.

Sen 2015 har kommunen gått med cirka 20 miljoner i vinst varje år. Ändå dras nämnderna med underskott på många miljoner. I år ser det ut att bli 14 miljoner minus för nämnderna, men ändå 20 plus för kommunen.

– Verksamheterna kostar mer än vad vi får i skatteinkomster och statsbidrag, men tack vare att Sverige går bra, många jobbar, lönerna stiger och räntorna är låga, ger det finansiella intäkter som gör att det ändå blir plus på sista raden, men det är inget man kan lita på att det fortsätter. Därför är det viktigt att verksamheterna håller sina kostnadsramar, säger Mattias Karlsson.

Ett av kommunens ekonomiska mål är att ha ett överskott på minst två procent av kostnaderna.

Ett annat är att amortera minst 15 miljoner per år. De tre senaste åren har kommunen amorterat sammanlagt 190 miljoner. Den aktuella låneskulden är i dag 270 miljoner. Plus bolagens skulder.

Nästa år ska kommunen investera 80 miljoner. Mattias Karlsson tror att det går att klara utan att ta upp nya lån, något som också är ett av de ekonomiska målen.

– Det är ambitionen, men vi utökar den totala låneramen, framför allt för att Vimarhem behöver låna till sin planerade byggnation.

Politikerna är i stort sett överens om hur miljarden för 2019 ska fördelas. Även centern står bakom majoritetens budgetförslag.

– Vi kommer inte lägga några yrkanden mot budgeten. Men vi har funderingar om investeringar i förskolor som gör att vi kan komma att se över investeringarna för 2019. Sen kommer vi att ta till ett helt annat budgetarbete med budgeten för 2020, då vi ska granska mycket mer i detalj och prioritera mera, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

– Vi har en del tankar om nya satsningar, men de är kopplade till nya pengar från staten och vi vet ännu inte om de blir verklighet på grund av ovissheten om regering. Det kan innebära att vi vill ha en komplettering av budgeten i vår, säger Helen Nilsson (S).

Det är ingen större dragkamp om budgeten mellan blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C), t.v och avgående kommunalrådet Helen Nilsson (S) som blir oppositionsråd vid årsskiftet. Men hon flaggar för en extra budgetförslag till våren...
Det är ingen större dragkamp om budgeten mellan blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C), t.v och avgående kommunalrådet Helen Nilsson (S) som blir oppositionsråd vid årsskiftet. Men hon flaggar för en extra budgetförslag till våren...
Kommunens budget för 2019 i siffror

Nettokostnad: 953 miljoner.

Intäkter: 972 miljoner.

Resultat: +19 miljoner.

Kommunalskatt: 22,36. (Högst i Småland)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!