Stödpaket ges till lantbruksföretag – men mer behövs

Regeringens stödpaket till lantbrukarna välkomnas. Men för att klara av alla höga kostnader krävs en mer långsiktigt åtgärd.

Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF är glad över stödpaketet men menar även att det bara är en kortsiktig akut åtgärd och mer långsiktiga åtgärder måste utredas.

Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF är glad över stödpaketet men menar även att det bara är en kortsiktig akut åtgärd och mer långsiktiga åtgärder måste utredas.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-02-18 14:00

Detta menar Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF:s kommungrupp.

Under måndagen gick regeringen ut med att de kommer dela ut ett stödpaket till lantbruksföretag på en miljard kronor. Den största delen av pengarna kommer gå till att betala tillbaka två kronor på dieselskatten för jord-, skogs-, och vattenbruksverksamhet.

– Som en akut åtgärd är det väldigt bra, det är absolut det sättet som regeringen kan påverka. Det är via skatter och avgifter. Sen har vi totalt i våra näringar höga kostnader på insatsvaror. Det gäller inte bara diesel utan även el, foder och handelsgödsel som påverkas mycket av omvärlden. Där kan regeringen inte göra så mycket. I det akuta skedet är stödpaketet bra men sen hoppas man att det inte ska dra ut på tiden före det att det delas ut, för det är många som behöver det, säger Eleonor Nilsson.

Även om stödpaketet är viktigt menar Nilsson att mer långsiktiga åtgärder borde tas till för att minska kostnaderna och öka möjligheten för lantbrukarna att på lång sikt kunna driva lönsamma företag.

– Sverige fick ju något billigare medlemsavgift till EU och då fick vi också mindre ersättningar och då behövs det ökad medfinansiering från den svenska staten, säger hon.

undefined
Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk.

En annan viktig aspekt för att kunna minska de höga kostnaderna för lantbrukarna, är att satsa på att bli fria från dieseln menar hon. 

– Kan vi öka inhemska drivmedel behöver vi inte vara så beroende av omvärlden. Vi är ju oroliga för det osäkra säkerhetspolitiska läget som är nu. Det är en anledning till att priserna har varit höga på sistone. Regeringen kan hjälpa till med förutsättningar för att vi ska kunna ställa om till fossilfria drivmedel och trygga vår inhemska produktion. Där är vi lantbrukare en viktig aktör. 

På Eleonors Flaka Mjölk AB är de glada över att få tillbaka på dieselskatten eftersom de förbrukar en hel del diesel. Men det är inte bara dieselkostnaderna som har varit höga och för att få ihop det måste även andra kostnader gå ner för att få resultatet att gå ihop.

– Absolut att det är bra att vi får tillbaka på dieseln men allt det andra då? Det är svårt att få ett positivt resultat. Vi hoppas att foderkostnaderna går ner och energikostnaderna också. Annars kommer det bli tufft, men vi är väldigt tacksamma för att vi har ett högt mjölkpris just nu, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!