Fortsatt osäkert vad som ska hända med fastigheten Eken

Tidigare har det lutat åt att den alltmer förfallna fastigheten Eken ska rivas. Nu verkar det mer oklart om det blir så.

Delar av fastigheten Ekens fasad saknas helt och fönster har ersatts av träplank. Nedanför fasaden finns avspärrningar uppsatta.

Delar av fastigheten Ekens fasad saknas helt och fönster har ersatts av träplank. Nedanför fasaden finns avspärrningar uppsatta.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2023-07-27 20:00

Under många år bedrevs ett kommunalt äldreboende i Eken på Smedjegatan i Vimmerby, men nu har ingen verksamhet bedrivits där sedan 2015. För drygt tre och ett halvt år sedan köptes fastigheten av samhällsbyggnadsbolaget SBB Norden AB. Trots det ekar lokalerna fortfarande tomma och delar av fasaden krackelerar. De som åker förbi fastigheten ser avspärrningar och skyltar där det står tillträde förbjudet.

När Vimmerby Tidning pratade med Ola Svensson, chef för region syd inom SBB, i januari 2022 lutade det mot att Eken skulle rivas. I nuläget kan Ola Svensson inte ge besked.

Ska fastigheten rivas? 

– Vi har inte lämnat in rivningsansökan och jag vet inte om den ska rivas, säger Ola Svensson.

Vad är det ni inväntar? 

– Vi har inga bra uppslag för vad vi ska bygga istället. Det är dyrt att bygga bostäder och tufft att bygga nytt i det ekonomiska klimatet i omvärlden, säger han.

Ola Svensson säger att de inte förs några intensiva dialoger med Vimmerby Kommun om fastigheten. 

Michael Nilsson som jobbar med affärsutveckling på SBB säger att de har sökt Vimmerby kommun men att de inte svarat på länge. 

– Det är ingen rolig sits för någon att ha en fastighet så centralt som bara står där, säger han. 

Men hur länge kan ni låta den stå och förfalla? 

– Någon gång kommer man till en gräns då det blir en sanitär olägenhet. Det är en fråga för kommunen hur länge en fastighet bara får stå. Vi låter det vara tills vi får krav på oss, säger han.

Det finns gott om klotter på fastigheten. Här är ett exempel.
Det finns gott om klotter på fastigheten. Här är ett exempel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!