EFTER SKOLVERKETS NEJ: "Man blir nästan arg på sig själv"

När ansökan om att starta en friskola i Djursdala gjordes, var läget helt annorlunda mot i dag. Då var skolan hotad av nedläggning och föräldrarna såg ingen annan utväg än att ta saken i egna händer.
– Hela bygdens överlevnad hängde på att skolan skulle räddas. Men så är inte läget idag, säger Rebecka Fredriksson som tog emot Skolverkets avslag med blandade känslor.

Foto: Arkiv

Vimmerby2016-08-26 12:45

Skolverket menade att det prognostiserade elevunderlaget var för osäkert och att budgeten inte höll.

Djursdalabygdens Friskola Ekonomisk Förening fick även kritik för att vara för ekonomiskt sårbara inför en eventuell elevminskning. Rebecka Fredriksson som varit en av de drivande krafterna i föreningen, säger att hon förstår kritiken på flera punkter.

– Man blir nästan arg på sig själv. Det är smågrejer som man i efterhand tänker att man borde ha tänkt på och kunnat rätta till.

Hur är känslan så här efter beskedet?

– Det var nära att vi klarade det, men samtidigt så är vi inte i det läget i dag som vi var när ansökan skrevs. Vi behöver inte starta friskola i dag, då hängde hela bygdens överlevnad på det, säger Rebecka Fredriksson.

I ett pressmeddelande besvarar hon, tillsammans med föreningens ordförande Sandra Carlsson, kritiken från Skolverket.

"Skolinspektionens tyngsta kritik gäller elevprognosen. Elevunderlaget är okej, men vi har presenterat fakta på ett otydligt sätt. I en mindre skolenhet granskas elevprognosen väldigt hårt, och det fanns otydligheter i den komplettering som vi tog fram under stor tidspress. Skolinspektionen tolkar otydligheten till vår nackdel, så att det framstår som att vi har färre intresserade elever än vi i själva verket har".

– Det var en besvikelse att inte få ett "ja" men samtidigt har vi mer på fötterna inför framtiden, säger Sandra Carlsson.

"Starkt föreningsliv"

Föreningen fick även kritik för att de hade räknat på för liten kostnad för bland annat litteratur och utrustning per elev, för få slöjdtimmar och för att skolan skulle behöva för få lärare. Skolverket menade även att eftersom föreningen är nystartad finns inte tillräckliga ekonomiska resurser.

– Vi har en stark tradition av föreningsliv här i vårt samhälle och vi vet att det finns många som skulle hjälpa till om det skulle behövas, men Skolverket verkar inte riktigt ha köpt vårt engagemang, säger Rebecka Fredriksson.

– Vårt mål har hela tiden varit att ha en levande skola. Nu jobbar vi i stället vidare på andra plan med att stötta den skola vi har, säger Sandra Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om