Centern: "Vi har fortfarande nyckeln"

"Vill man bilda en majoritet finns det inte längre så många alternativ kvar." Det säger Leif Larsson (C) efter Socialdemokraternas tydliga nej till en bred koalition tillsammans med M, C, och KD.

Leif Larsson (C) konstaterar att det är få möjligheter kvar för att få ihop en majoritet i fullmäktige.

Leif Larsson (C) konstaterar att det är få möjligheter kvar för att få ihop en majoritet i fullmäktige.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-04 11:20
undefined
Helen Nilsson (S) säger tydligt nej till en bred uppgörelse med de tre borgerliga partierna.

– Vi ser inte att det är alternativet för oss. I så fall skulle det nästan bli som förut fast att de tar med oss som ett stödparti. Vi tycker inte att det är den politik vi vill föra. Det kändes som att det skulle bli en borgerlig majoritet ändå, vilket inte var det som våra medlemmar hade tänkt sig. Så arbetet går vidare, sa Helen Nilsson (S) till Vimmerby Tidning efter partiets gruppmöte på måndagskvällen där det blev ett tydligt nej till Centerns invit.

– Det betyder att den vägen till en bred majoritet inte är möjlig, konstaterar Leif Larsson.

Moderaterna hade också gruppmöte på måndagskvällen för att diskutera samma sak. Vad man kom fram till där ville inte Niklas Gustafsson avslöja.

– Vi för diskussionerna internt och inte via media i det här läget, sa han till Vimmerby Tidning efter mötet på måndagskvällen.

Enligt Leif Larsson säger både M och KD också nej till den breda majoriteten.

– Som jag förstått är det så, säger han.

undefined
Leif Larsson (C) säger att partiet fortfarande anser sig ha nyckeln för att hitta en lösning i den parlamentariska situation som uppstått i fullmäktige efter valet.

Några nya sonderingsmöten mellan något av partierna är inte inplanerade för tillfället.

 Vad händer närmast nu?

– Vi kommer att ha en avstämning i Centern. Vi anser oss fortfarande ha nyckeln för att nå en lösning, men vill man ha en majoritet finns inte så många alternativ kvar, säger han.

Skulle du säga att läget är låst nu?

– Nej, det vill jag inte säga. Vi måste hitta en lösning på något vis, men som jag förstått det är Centern det enda parti som kan tänka sig en uppgörelse av något slag över den gamla blockgränsen, så nån allians liknande den mellan M och S från 2014 är inte aktuellt, bedömer Leif Larsson.

Den sittande alliansen med C-M-KD har 23 mandat i nya fullmäktige. Med stöd från SD skulle man få 30 mandat. Men det säger Centern bestämt nej till.

En minoritet med M och KD med stöd av SD skulle få 22 mandat.

En ny majoritet med Centern och Socialdemokraterna, där Vänsterpartiet antingen ingår eller ger sitt stöd för politiken, skulle få 27 mandat. Det är den framför allt S men också V är öppna för.

– Den finns kvar, men är inte prövad fullt ut än, säger Leif Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!