Nu förhandlar C, S och V om hur Vimmerby ska styras

Vänsterpartiets medlemsmöte gav klartecken till ett samarbete mellan Centern, Socialdemokraterna och Vänstern. Redan under tisdagen satte sig de tre partierna vid förhandlingsbordet för att sy ihop ett underlag för en ny majoritet i fullmäktige.

Lars Johansson (V) har goda förhoppningar inför förhandlingarna för att få till en ny majoritet i Vimmerby tillsammans med C och S.

Lars Johansson (V) har goda förhoppningar inför förhandlingarna för att få till en ny majoritet i Vimmerby tillsammans med C och S.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-11 10:14

Det tre partierna, C, S och V träffades för en första diskussion om ett majoritetssamarbete i fredags. Ett möte som beskrivits som bra, positivt och konstruktivt. I söndagskväll sa Centerns medlemmar ja till partiets nya inriktning att samarbeta med S och V och på måndagskvällen tog Vänsterns medlemmar motsvarande beslut.

Vänsterns toppnamn, Lars Johansson, har goda förhoppningar.

– Nu går vi in i direkta förhandlingar och vi har ganska lika förväntningar om vad förhandlingarna ska leda till. Vi har dragit upp vissa riktlinjer gemensamt under mötet i förra veckan och vi fick med oss lite grann mer från måndagskvällens möte om vad Vänsterpartiet vill, sa Lars Johansson inför tisdagsens första förhandlingsmöte.

Lars Johansson menar att partierna har en samsyn kring en del problem man har att jobba med.

– Vi behöver återupprätta förtroendet hos kommuninvånarna. Det är en väldigt viktig del. Sen ligger det ju mera under det, som att få ordning på ekonomin till exempel. Nu går vi också in i tuffare tider, världsläget är inte alls bra, för den skull måste kommunen styras. Men det är inte alls läge för stora satsningar som kostar pengar, sen tror vi inte att man kan spara sig ur en kris heller, utan det finns saker som behöver göras som till exempel att komma åt orsakerna bakom sjuktalen, säger han.

undefined
Leif Larsson ingår i Centerns förhandlingsgrupp.

Hur känns det att samarbeta med Centern, det har ni väl inte gjort tidigare?

– Det känns bra och det är heller inte helt oprövat. Vi samarbetade bra under skoldebatten och drev en aktiv opposition tillsammans, påpekar Lars Johansson.

Under tisdagseftermiddagen samlades de tre förhandlingsgrupperna och hade ett flera timmar långt förhandlingsmöte.

Någon uppgörelse är ännu inte klar utan förhandlingarna om en gemensam plattform kommer att försätta de närmaste dagarna.

– Det har gått bra och vi jobbar framåt, men är inte klara än. Målsättningen är att vi ska bli klara under veckan, säger Lars Johansson (V) kort efter första förhandlingsrundan.

Daniel Nestor, som är en av Socialdemokraternas företrädare i förhandlingarna, ger en liknande bild.

– Det är bra diskussioner och högt till tak så att vi ska komma överens, det tror jag absolut, säger han.

Också Leif Larsson (C) är sparsam med att avslöja något om förhandlingarna.

– Jag vill inte kommentera det i nuläget, inte mer än att vi har en gemensam ambition att bli klara senast måndag när vi har nästa fullmäktige, säger han.

Helen Nilsson ingår i Socialdemokraternas förhandlingsgrupp.
Helen Nilsson ingår i Socialdemokraternas förhandlingsgrupp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!