Så kommer årets Lucia utses på Vimmerby gymnasium

Nu har beslut fattats om hur Vimmerby gymnasium ska göra när årets Lucia ska väljas. Under torsdagen skickades ett meddelande från skolledningen ut till alla elever.

Lucian har tidigare röstats fram hos Vimmerby gymnasium men nu blir det ändring.

Lucian har tidigare röstats fram hos Vimmerby gymnasium men nu blir det ändring.

Foto: Johan Nilsson, TT/Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-11-24 15:14

Under onsdagen hade Vimmerby gymnasiums elevråd ett stormöte med alla klassrepresentanter där de fick framföra om de vill att årets Lucia ska röstas eller lottas fram. Under torsdagen kom beskedet. Hon ska lottas fram.

Skolledningen tillsammans med elevrådet skriver i ett meddelande att de börjar om processen i uttagning av Lucia och stjärngosse, genom att de kommer lotta bland de som vill ställa upp i årskurs tre. I mejlet står också att elevrådet har haft kontakt med Elevernas riksförbund, vilka har framfört att fler och fler skolor börjat lotta fram sin Lucia eftersom man menar att det är det minst exkluderande sättet.

Denna fråga har engagerat flera elever, bland annat 18-åriga Tea Vigren som skrev en insändare om ämnet och som tillsammans med Maya Anckarman intervjuades av Vimmerby Tidning om varför röstning är kränkande och uppmanar till tävling i utseende samt popularitet.

Både Tea och Maya var med under onsdagens stormöte och är glada över att förändringen kom redan i år.

– Det känns jättebra. Jag hade nog inte förväntat mig att det skulle ske redan i år men nu blev det så, säger Tea.

Efter stormötet stannade de båda kvar och pratade en längre stund med elevrådet där de återigen lyfte varför de anser att röstning inte hör hemma i skolans Lucia-tradition.

 – Det är skönt att det är klart, att detta är över, säger Maya och menar att det är något de tänkt mycket på den senaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!