Efter 15 år - nu rivs basutställningen på Näs

Sista chansen att se basutställningen på Astrid Lindgrens Näs har passerat och nu har lokalen tömts för att ge plats åt en ny.

"Utställningen kommer att vara saknad, men många har sett den många gånger och vi hoppas att vi ska kunna ge ny kunskap och nya upplevelser till besökarna nu", säger Anneli Karlsson på Astrid Lindgrens Näs.

"Utställningen kommer att vara saknad, men många har sett den många gånger och vi hoppas att vi ska kunna ge ny kunskap och nya upplevelser till besökarna nu", säger Anneli Karlsson på Astrid Lindgrens Näs.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-06 06:30

Utställningen ”Hela världens Astrid Lindgren” som stod klar i juni, jubileumsåret 2007, samtidigt som man också invigde den nya paviljongen, har nästan sett likadan ut sedan dess. Det ska det bli ändring på nu.

– Den har varit väldigt omtyckt och uppskattad av våra gäster, men 15 år är en lång tid. Nu vill vi skapa en utställning för morgondagens besökare säger Anneli Karlsson som är producent på Astrid Lindgrens Näs.

undefined
Arbetet med att riva utställningen började direkt efter säsongen och nu är lokalen tom. Nästa steg är att slipa golvet eftersom det är tydligt exakt var delarna i den förra utställningen har stått.

Arbetet påbörjades efter att Näs stängde för säsongen och nu är lokalen tom. Den nya utställningen, som ska stå klar till våren, har arbetsnamnet "Astrid Lindgren - Sagans kraft". En av anledningarna till att man väljer att satsa på en ny är att mycket ny information om Astrid och hennes liv kommit fram, bland annat i böcker och dokumentärfilmer

– Då behöver man byta ut och fylla på. Utställningen berättar som tidigare om Astrids liv och gärning men den är helt ny och inget från den gamla kommer att finnas med, säger Anneli Karlsson.

Var hamnar sakerna från den förra utställningen?

– Vissa saker, som föremål och bilder, har sparats och kan komma att användas i framtiden i tillfälliga utställningar. Vissa delar av har varit platsbyggda och det medför att de inte går att återanvända utan fått kasseras. 

undefined
Delar av uställningen sparas medan andra försvinner för gott.

Många, både ortsbor och turister, har en stark relation till både Astrid Lindgren och Astrid Lindgrens Näs.

– Utställningen kommer att vara saknad, men många har sett den många gånger och vi hoppas att vi ska kunna ge ny kunskap och nya upplevelser till besökarna, säger Anneli Karlsson.

Arbetet påbörjades redan innan pandemin och när omtaget skulle göras tittade en referensgrupp bestående av museifolk från hela Sverige på den befintliga utställningen. Satsningen fick stå på vänt fram till i höstas. Det är det Stockholmsbaserade produktionsbolaget Expology som projektleder och formger den nya utställningen.

– Det är många som är involverade. Berättelsen och innehållet är bestämt och nu väntar produktion och praktiskt arbete. Först ska vi återställa lokalen med golvslipning och målning, sen ska nya väggar byggas och ny teknik ska komma på plats, säger Anneli Karlsson.

Bland annat letar hon efter rekvisita från filminspelningarna av Astrids sagor.

– Om det är någon som har något i sina gömmor så är vi på jakt efter det. Vi vill skildra både Astrids liv och hennes konstnärskap och där ingår bland annat filmskapandet, säger hon.

undefined
Anneli Karlsson berättar att man letar efter rekvisita från filminspelningarna. "Om det är någon som har något i sina gömmor så är vi på jakt efter det", säger hon.
Stockholmsbaserade produktionsbolaget Expology projektleder och formgiver den nya utställningen. "Det är många som är involverade", säger Anneli Karlsson.
Stockholmsbaserade produktionsbolaget Expology projektleder och formgiver den nya utställningen. "Det är många som är involverade", säger Anneli Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!