Duo startar podcast med fokus på lokala drivkrafter

En podcast med Vimmerbyfokus, det tyckte Jörn och Jacob var någonting som saknades och därför bestämde de sig för att starta Drivkraft nära dig. "Vi vill lyfta staden där vi bor och synliggöra personerna som bor här", säger Jacob Meijer.

Jörn Allmandinger Jacob Meijer har köpt in utrustning och börjat fixa en studio där podcasten ska spelas in. "Vi ska försöka hitta guldkornen som nästan ingen känner till", säger Jörn Allmandinger om vilka gäster duon gärna vill ha.

Jörn Allmandinger Jacob Meijer har köpt in utrustning och börjat fixa en studio där podcasten ska spelas in. "Vi ska försöka hitta guldkornen som nästan ingen känner till", säger Jörn Allmandinger om vilka gäster duon gärna vill ha.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-01-21 11:27

Jacob Meijer, 35, och Jörn Allmandinger, 36, lärde känna varandra när Jacob, som driver Meijer Media, filmade Jörns bröllop. 

– Vi sågs via länk och pratade om roliga affärsidéer och vad vi saknade här i Vimmerby. Idén om en podcast var en grej vi kände att vi kunde kicka igång och bara se vart det leder, säger Jacob Meijer. 

Podcasten som duon nu startat tillsammans är en intervjupodcast som heter Drivkraft nära dig. Avsnitten är mellan 30 och 90 minuter långa och redan nu finns fem stycken ute med fler på gång. Eftersom man gör en videopodcast kan avsnitten både lyssnas och tittas på.

– Vi vill bjuda in lokala driftkrafter inom allt, både entreprenörskap, företagande, föreningsliv och kultur. Vi vill ha hela spektrat, säger Jacob Meijer. 

– Till en början är det många gäster som folk har hört talas om men konceptet är också att vi ska försöka hitta guldkornen som nästan ingen känner till, fyller Jörn Allmandinger i. 

undefined
"Vi gör det här för att det är roligt och det är de som lyssnar som får forma avsnitten litegrann. Så länge det finns lyssnare så kommer vi att fortsätta", säger Jacob Meijer, här till höger bredvid sin podcastkollega Jörn Allmandinger.

I de första avsnitten får lyssnarna möta programledarna själva och de gäster man hittills haft är kulturskolans chef Jennie Leander Lilja och Kim Wickström, som driver klädbutiken Boston. Ett avsnitt med Janna Corneliusson på Villa Vimmerby har släpps inom kort. 

– Vi vill lyfta staden där vi bor och synliggöra personerna som bor här, syftet är att sprida kunskap. Vi gör det här för att det är roligt och det är de som lyssnar som får forma avsnitten litegrann. Så länge det finns lyssnare så kommer vi att fortsätta, säger Jacob Meijer. 

Hittills har duon släppt ett avsnitt per vecka men de är tveksamma till om de kommer att kunna hålla den takten hela tiden eftersom de har jobb och produktionen också är beroende av gästernas tillgänglighet. 

– En kontinuitet med två avsnitt i månaden hade känts bra och det ska inte vara omöjligt att uppnå, säger Jörn Allmandinger.

Jacob och Jörn har hittills valt gästerna själva men hoppas på sikt få igång en bra dialog med lyssnarna där de får in tips på intressanta namn. Redan nu har flera hört av sig med tips eller till och med hört av sig och sagt att de själva gärna vill vara med. 

– Det är fortfarande väldigt tidigt och vi har bara fått lite respons än så länge, men den vi fått har varit väldigt bra. Då känns det som att vi är på rätt spår, säger Jacob Meijer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!