Dubbelt sÄ mÄnga vildsvinsolyckor

19 trafikolyckor med vildsvin i Vimmerby kommun hittills i Är. Det Àr i nivÄ med de senaste Ärens toppnoteringar för vildsvinsolyckor, men dubbelt sÄ mÄnga som snittet för de tio senaste Ären.

Foto: LTF

Vimmerby2019-08-08 22:00

Det framgÄr av den statistik Nationella ViltolycksrÄdet för pÄ sin hemsida. Vildsvinslyckorna ökar sÀrskilt mycket i sydöstra delen av landet.

– Stammen har ökat vĂ€ldigt mycket och det tvingar ut allt fler djur pĂ„ vĂ€garna eftersom vildsvinen hĂ„ller revir och Ă€r det dĂ„ upptaget mĂ„ste de söka nya omrĂ„den, sĂ€ger Fredrik Berg, informationssekreterare pĂ„ Nationella ViltolycksrĂ„det.

De första sju mÄnaderna 2010 intrÀffade elva trafikolyckor med Àlg i Vimmerby kommun och bara tvÄ kollisioner med vildsvin. I Är Àr det mer Àn tvÀrtom. Fem Àlgolyckor och hela 19 trafikolyckor med vildsvin frÄn januari till och med juli. Flest olyckor med vildsvin under motsvarande period skedde för tvÄ Är sen med 20 olyckor pÄ sju mÄnader. 2018 lÄg siffran pÄ 13 olyckor.

LÀgst antal vildsvinsolyckor de senaste tio Ären skedde 2010 och 2011 med tvÄ olyckor per Är.

Statistik redovisar Àven var varje olycka skett. RiksvÀg 40 mellan Vimmerby och Toverum Àr sÀrskilt utsatt för vildsvinsolyckor. Sex av Ärets olyckor har intrÀffat dÀr. Det Àr var tredje olycka.

RiksvÀg 23 har fem vildsvinsolyckor mellan lÀnsgrÀnsen norr om Gullringen till Storebro i söder.

TvÄ av olyckorna har skett pÄ TunavÀgen, en i höjd med SlÀttfall. Den andra Àr inte exakt angiven.

Andra olycksplatser Ă€r SnokebovĂ€gen norr om Ă„tervinningscentralen, KrĂ„ketorp mellan Toverum och Blackstad, lĂ€nsvĂ€g 826 mellan Vimmerby - Sund och Ålhult, lĂ€nsvĂ€g 838 mellan Locknevi och Orrhult och pĂ„ vĂ€gen mellan Kulla Kvarn och Wentzelholm.

En skadad bil efter en krock med ett vildsvin pÄ riksvÀg 23 i nÀrheten av Frödinge för ett par Är sen. Det Àr den mest olycksdrabbade strÀckan i kommunen i Är.
En skadad bil efter en krock med ett vildsvin pÄ riksvÀg 23 i nÀrheten av Frödinge för ett par Är sen. Det Àr den mest olycksdrabbade strÀckan i kommunen i Är.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!