DNA-märkning ska skrämma bort tjuvar

Snatterierna i Vimmerby ökar nu också i polisens statistik. 70 anmälda hittills i år är en märkbar ökning från i fjol. Samtidigt sker sannolikt rejält många fler snatterier. Polisens talar om ett mörkertal som kan vara tio gånger så stort.
– Man pratar om en miljon anmälda butiksstölder per år i landet, men att det i själva verket skulle vara tio miljoner, med det skulle vi ha mellan 500 och 700 såna stölder i Vimmerby, konstaterar kommunpolisen Håkan Karlsson.

Foto: Ellinor Harrysson

Vimmerby2016-12-01 07:00

I förrgår hade polisen och ett 40-tal personer från tolv olika butiker i centrala Vimmerby ett gemensamt möte om snatterierna.

På senare tid upplever handeln att problemet med stölder i butiker ökat, men polisen har haft svårt att se det i sin statistik.

–  Det är säkert så att allt inte anmäls, och där spelar problemen att komma fram på 114 14 en väsentlig roll. Ringer man för att anmäla ett snatteri och det är 100 före i kön tröttnar man snart och det går inte sitta i telefonkö så länge samtidigt som man har butiken att sköta, säger Jan Edvardsson, handlare som också sitter med i det lokala brottsförebyggande rådet.

På mötet med handeln gick Håkan Karlsson igenom möjligheten  att anmäla brott via internet.

– Det är ett bra alternativ när det inte handlar om pågående brott, som exempelvis när man upptäcker butiksstölder i efterhand på en övervakningskamera eller att man hittar larmbrickor i butiken, på det sättet kommer man ifrån svårigheten att komma fram via 114 14, säger han.

Andra förebyggande skydd mot stölder även i butiker är larm, övervakningskameror och DNA-märkning.

– DNA–märkning är nog vanligast för att märka ägodelar hemma, men det används också i butiker, säger Håkan Karlsson.

Jan Edvardsson ser det som ett intressant alternativ.

– Det kan jag nog tänka mig att det finns de butiker som kan använda det på en del utvalda varor, för egen del skulle det vara ett alternativ att märka upp inredning i butiken, som kassaapparaten, för att minska risken för inbrott, säger han.

DNA-märkning innebär att en vara eller någon utrustning förses med en vätska som inte går att ta bort. Vätskan har en unik DNA-kod som gör att den spåras via ett register var i världen detaljen än dyker upp.

– En skylt som talar om att saker i butiken är DNA-märkta är  avskräckande för tjuven, bedömer Håkan Karlsson.

På senare tid har antalet anmälningar av butiksstölder ökat också i polisens statistik. Kanske för att fler anmäls.

– Vi har 70 anmälda nu, mot knappt 50 under hela förra året, säger Håkan Karlsson.
En utsatt butik är Intersport, där har också personalen tagit fast flera tjuvar genom att springa i kapp dem och hålla fast dom till polisen kommer.

– Det är helt okej att göra så, när man kommer på en tjuv på bargärning eller flyende fot så har man sin fulla rätt att agera, precis som du har hemma om någon gör inbrott, sen är det en annan sak att det kanske inte är helt ofarligt alla gånger.

Polisen och handeln i Vimmerby är överens om att samarbetet är bra och att man ska minska butiksstölderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om