Dille på dahlior – så lyckas du med heta trenden

Hängiven entusiast eller nyfiken amatör? Vi har både tipsen för att lyckas med dina blommor och inspirationen för att fortsätta.

Dahlior

Dahlior

Foto: Montage

Vimmerby2021-04-13 21:00

Intresset för dahlior har blivit extra stort i år och många av de mest eftertraktade sorterna sålde slut redan i höstas. Linda Ogebrink säljer själv dahlior och bekräftar hysterin.

– Det är helt hysteriskt i år, jag har nog sålt över 500 knölar. Mest populära är Princess Elisabeth, Gideon och Café au Lait. 

Många väljer att förodla sina dahlior. Då blommar de lite tidigare och de blir mer motståndskraftiga mot sniglar och tvestjärtar.

– Jag brukar sätta dem i en vanlig plastpåse, sedan lite jord över så det precis täcker. De vill stå ljust och svalt. Vattna försiktigt, annars ruttnar knölen. Vill man ha en buskigare planta kan man ta sticklingar när den vuxit sig några decimeter. Då klipper man precis över ett bladpar och sätter sticklingen i jord.

undefined
Vår expert Linda Ogebrink förodlar sina dahlior i plastpåsar. Det är svårt att tro att en knöl som den hon håller i kommer bli en vacker planta att njuta av hela sommaren. Ogebrink spår att nästa års trend blir luktärtor.

Efter sista frosten är det sedan dags att plantera ut.

– Det är viktigt med en jämn bevattning. Någon gång under säsongen bör du också tillföra näring. 

Många dahlior är slutsålda men missade du första tåget kommer det kanske en chans till.

– Det blir nog att jag tar hem en omgång till, så det finns helt klart lite kvar för den som missat, säger Ogebrink.

Även om dahliaintresset är nyfunnet för många finns det en hel del redan inbitna fantaster. För Anton Palmér började intresset redan för 3 år sedan.

– Jag har en kompis som haft dahlior i familjen i över 70 år och det hela började med att jag fick tre stånd av honom.

Men det var inte vilken dahliasort som helst att börja med, den är nämligen hittills okänd.

– Jag har försökt få fram vad den heter bland annat genom en grupp för entusiaster på Facebook men ingen vet riktigt, vilket är spännande. Den är riktigt kraftfull och härlig då det blir stora röda blommor som är ca 20 cm i diameter.

undefined
Den mystiska Dahlian som hittills saknar namn. Kanske någon av våra läsare känner igen den?

Intresset för dahlior har bara vuxit och i år har Palmér dubblat sina sorter.

– Jag har nog över 20 sorter i år. Dahlior är en väldigt rolig bisyssla till övriga trädgården. 

Vilka sorter ska man ha då och hur kan man blanda dem? Enligt Palmér är valet fritt.

– Jag tycker det är helt upp till var och en vad man tycker är vackert. Många nischar med både färg och typ medan andra blandar fritt. Jag själv har väldigt blandat.

Men det är inte bara han själv som får njuta av dahliorna. Även arbetskamraterna får ta del av blommorna.

– Jag brukar knipsa av och ställa på jobbet i en kruka. Det brukar vara väldigt uppskattat och ger ett fint hemtrevligt intryck.

undefined
En nyplockad bukett redo att pigga upp på jobbet.
Anton Palmér är inne på sin tredje säsong med Dahlior. De till en början små knölarna kan växa sig riktigt stora över sommaren.
Anton Palmér är inne på sin tredje säsong med Dahlior. De till en början små knölarna kan växa sig riktigt stora över sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!