Detta visste du inte om Vimmerbys gator

Kanske har du någon gång stämt träff med en vän på en gata i stan, utan att reflektera över varför platsen ni möts på kallas som den gör? Det har i alla fall hänt oss på redaktionen. Med hjälp av Richard Edlund, antikvarie på Kalmar Länsmuseum, har Vimmerby Tidning därför dykt in i stadens planläggning, med fokus på hur gator och torg fått sina namn.

Storgatan lär vara Vimmerbys äldsta gata.

Storgatan lär vara Vimmerbys äldsta gata.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-09-03 20:00

Här är några saker du kanske inte visste om Vimmerbys gator och torg:

  • Rönnbärsgatan

Att den här gatan idag heter som den gör tycks bero på ett läs- eller skrivfel, en missuppfattning helt enkelt. Enligt dokument från drätselkammaren (en sorts styrelse i staden förr) hette gatan i själva verket Rönnebergsgatan fram till år 1863, vilket onekligen låter ganska likt det nuvarande namnet. När gatunamnen fastställdes mer officiellt i början av 1900-talet tyckte man att namnet Rönnbärsgatan var så pass unikt att det lika gärna kunde få bli gatans nya officiella namn, eftersom det var vad många redan trodde att den hette.

Gatunamnet har alltså inget att göra med att det vuxit mycket rönnar på platsen, även om det i efterhand har betraktats som lämpligt att plantera sådana träd längs med gatan.

undefined
Rönnbärsgatan i Vimmerby hette, åtminstone fram till år 1863, Rönnebergsgatan.
  • Kyrkogårdsgatan

Under 1700-talet kallades det som idag är Kyrkogårdsgatan för Collinsgatan. Detta ska ha berott på att borgmästaren som var verksam i staden under början av det århundradet hette Collin eller möjligen Colin i efternamn och bodde i en fastighet på den gatan.

  • Sevedegatan och Stångågatan

På en karta från 1709-10 kan man avläsa att det som idag är Sevedegatan mitt i stan, kallades för Norra Lillgatan under den tiden. Det som under samma tid var Södra Lillgatan heter idag Stångågatan.

undefined
Sevedegatan i Vimmerby hette förr i tiden Norra lillgatan.
  • Fisktorget

Det ligger nära till hands att anta att Fisktorget, den lilla öppna platsen nära korsningen mellan Storgatan och Drottninggatan, var en plats där det såldes just fisk förr i tiden. Det tycks vara en missuppfattning. Torget fick snarare sitt namn på grund av en önskan att fiskhandeln skulle förflyttas från Stora Torget till en annan plats, och då valde man den öppna plats som blev Fisktorget för ändamålet. Några fiskstånd syntes dock inte till där förrän 1939, alltså många år efter att namnet kom till.

undefined
Fisktorget, eller Fiskaretorget som vissa kallar det, ligger i närheten av korsningen mellan Storgatan och Drottninggatan.
  • Storgatan

Storgatan är kanske den gata i Vimmerby som bär på mest historia, då det är den äldsta gatan som finns här. Den skulle till och med kunna påstås vara äldre än staden själv, då den tidigt utgjorde en del av en landsväg mellan Västervik och Eksjö.

Informationen är till stor del hämtad från boken "Utdrag ur Vimmerby stads historia" skriven av Oskar Blomberg.

Kyrkogårdsgatan i Vimmerby kallades på 1700-talet för Collinsgatan.
Kyrkogårdsgatan i Vimmerby kallades på 1700-talet för Collinsgatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!