Landsbygdsskolorna ännu centrala på Lpo:s agenda

Landsbygdsbygdspartiet oberoende, Lpo, gör ett nytt försök att ta sig in fullmäktige i Vimmerby. Landsbygdsskolorna spelar fortfarande en central roll för partiet som kom till efter den heta skoldebatten 2015.

Conny Gunnarsson, Landsbygdspartiet oberoende, valde att göra intervjun vid Gullringens station. "Jag vill se ett tågstopp här. Det skulle betyda mycket för husfabriken som behöver anställa och för ungdomarnas kommunikation", anser han.

Conny Gunnarsson, Landsbygdspartiet oberoende, valde att göra intervjun vid Gullringens station. "Jag vill se ett tågstopp här. Det skulle betyda mycket för husfabriken som behöver anställa och för ungdomarnas kommunikation", anser han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-02 06:00
undefined
Ett tågstopp i Gullringen går att lösa utan mötesspår, anser Conny Gunnarsson, Lpo. "Det finns digital teknik som styr att man bara behöver stanna när någon ska gå på eller av. Ett stopp tar tre minuter. De kör man in om man kör lite fortare mellan Sturefors och Linköping central."

Conny Gunnarsson toppar valsedeln som består av fem kandidater. 

Vad är Landsbygdspartiet oberoende?

– Vi värnar landsbygden och vi jobbar för det även mellan valen, säger Conny Gunnarsson.

Vad gör ni mellan valen som inte andra gör?

– Nu har vi legat lågt, vi har jobb att sköta. Men vi lyssnar på vad folk tycker.

Han ser landsbygden som en grundpelare i tillvaron.

– Vi behöver stan också. Men det behövs mer sunt förnuft, säger han.

undefined
Mycket handlar förfarande om landsbygdsskolorna och skolskjutsar för det lilla utmanarpartiet Lpo. "Det är stor skillnad i säkerhet mellan att låta lågstadieelever gå en kilometer och korsa en riksväg för att ta sig till busshållplatsen än att ta sig till stationen inne i Vimmerby", motiverar Conny Gunnarsson tanken på att bussa de minsta eleverna från stan till mindre skolor.

Vad menar du med "sunt förnuft"?

– Varför bygga en ny skola i Vimmerby när det går att fylla upp landsbygdsskolorna med omvänd skolskjuts och spara en halv miljard?

Hur skulle det gå till?

– Lågstadieelever kan åka ut med skolbussar som ska hämta äldre elever in till högstadiet i stan. Då får de yngsta en lugnare miljö i mindre klasser. Det kan motverka att en del lärt sig noll och intet när de lämnar skolan och lätt hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. Något som sen kostar samhället enorma pengar i inackorderingar på olika hem, säger Conny Gunnarsson.

Är det främst ungdomar som gått i skola i stan som riskerar hamna i kriminalitet?

– Nej, inte alls. Det finns nog de som slinker igenom på alla skolor. Men det skulle vara ett bra sätt att värna våra landsbygdsskolor.

Om en sån omdaning innebär en eller två högstadieskolor i Vimmerby är oklart, likaså hur det blir med renovering av de båda skolorna i stan.

– Vi vet ju inte elevantal och såna saker. Det får man ju gå igenom och skolorna behöver göras funktionsdugliga, säger Conny Gunnarsson.

Lpo är för kärnkraft i nuläget och säger blankt nej till vindkraft.

– Vindkraften står alltid på landsbygden. Den urbana miljön vill inte ha den hos sig, fast mest energi används där. 

undefined
Förstanamnet Conny Gunnarsson och Vimmerbyavdelningens ordförande, Annica Johansson diskuterar behovet av närproducerat livsmedel i kommunala kök. "Det finns kommuner som till och med har egna kor för mjölk och kött". Härjedalens kommun är ett sånt exempel.

Partiet vill generellt se mer resurser till skola och omsorg. 

– Färre konsulter, låt bli dåliga affärer med industrifastigheter och rikta upphandlingar till lokala företag så skattekraften går tillbaka till kommunen. Fast jag är osäker på vad lagen tillåter, säger han.

Partiet anser att det var fel att sälja Astrid Lindgrens Värld.

– Man skulle haft kvar tillräckligt stor del för att få ta del av vinsten i alla fall, tycker Conny Gunnarsson.

Samtidigt anser man att det satsas för mycket på turism.

– Det går inte att bygga kommunens ekonomi på turism, under coronakrisen kom inga turister och det kommer fler kriser.

Annica Johansson och Conny Gunnarsson lägger ihop valsedlar som ska köras ut till de 13 olika vallokalerna i Vimmerby kommun på valdagen.
Annica Johansson och Conny Gunnarsson lägger ihop valsedlar som ska köras ut till de 13 olika vallokalerna i Vimmerby kommun på valdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!