"Det är säljarens marknad"

Sommarboenden i kommunen ökar i värde då köparna slås om de få som finns på marknaden. "Förra året gick sommarstugorna upp 17 procent. Trenden håller i sig i år och jag skulle tro att de kommer går upp ännu mer", menar Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling.

"Många som köper sommarboenden nu vill kunna använda dem en längre period, även på våren och hösten" menar Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling.

"Många som köper sommarboenden nu vill kunna använda dem en längre period, även på våren och hösten" menar Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling.

Foto: elmström

Vimmerby2019-07-09 05:00

Ett litet utbud i kombination med ett lågt ränteläge och en svag krona gör att fritidsboenden i Vimmerby kommun ökar i pris. Mäklarbyråena vittnar om ett ökat intresse både från Sveriges storstäder och utlandet.

– Vi har ett lågt utbud av fritidshus i våra trakter, menar Susanne Gustafsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det är alltid många intresserade och det blir rejäla budgivningar. Priset går upp väldigt från utgångspriset. Oavsett om det är ett torp i skogen eller ett fritidshus med sjöläge. Jag tror att det kanske är arvet från Astrid Lindgren och naturen som lockar.

Anledningen tror Magnus Eek på Fastighetsbyrån beror på de långa räntorna och kronans värde gentemot euron.

–Dels tror jag att det beror på ränteläget, som är extremt lågt idag, och dels så är den svenska kronan svag mot euron. Det gör att fler tycker att de har råd att köpa. Euron står nästan i 11 kronor och uppemot 20 procent av köparna kommer från utlandet. Flest från Tyskland men även från till exempel Danmark.

Edyta Hammar menar att trenden med fritidshus även har att göra med ett ökat behov av lugn.

–Jag tror att det handlar om kvalitén i livet, att många vill ha en lugn och trygg oas. På visningen jag hade i helgen var det en kund som nämde att "Mandelmans programmet" säker påverkat folk. Att folk nu vill odla och ha sitt eget. En annan trend som jag sett är att semesterboende börjar se olika ut. Förr var det ett rött torp men nu kan det också vara en lägenhet eller villa.

Just den anledningen gör det svårt för mäklarna att säga hur många semesterboenden som säljs.

– I Vimmerby kommun säljer vi ett 10-tal så kallade fritidshus per säsong, menar Magnus Eek.

– Sedan säljer vi utöver det villor som används som sommarboende.

Susanne Gustafsson anger samma antal och tror att inte fler ligger ute beror på att stugorna hålls inom familjen.

– Jag tror att många behåller sina stugor och att de går till nästa generation istället för att säljas.

Finns det något problem med att få väljer att sälja?

– Det beror hur man ser på det. För säljarna är det jättebra, då det just nu är säljarnas marknad. För köparna är det tvärt om då det fortfarande är ett för litet utbud, menar Edyta Hammar.

Sommarstugorna i Vimmerby är populära. "Stort intresse oavsett om det är ett litet torp eller stort fritidshus med sjöläge" säger Suzanne Gustafsson.
Sommarstugorna i Vimmerby är populära. "Stort intresse oavsett om det är ett litet torp eller stort fritidshus med sjöläge" säger Suzanne Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!