Denis, 24, utforskar solsystemet med syntar

Med skivan A synthesized observation of moons vill 24-åriga Denis Begu, alias Megavulkania, ta dig med ut i rymden. På fredag släpper den unga Vimmerbykillen sitt minst sagt speciella debutalbum. "Det var lite för bra för att inte släppas", säger han.

Denis Begu hemma i vardagsrummet i Vimmerby. Det är här 24-åringen både skriver och producerar sin egen musik.

Denis Begu hemma i vardagsrummet i Vimmerby. Det är här 24-åringen både skriver och producerar sin egen musik.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-02-02 19:00

Allt började när Denis Begu, som är musikproducent och bland annat arbetar på Kulturskolan i Vimmerby, började utforska olika syntar och ljud under sin utbildning. 

– Jag lyssnar inte alls på elektronisk musik utan egentligen har jag främst sysslat med rockmusik och klassisk musik, men vi hade ett segment där vi jobbade med syntar och då fastnade jag för det. Vi fick lära oss att verkligen designa ljuden från grunden och det var det som fångade mig, berättar 24-åringen när Vimmerby Tidning hälsar på hemma i vardagsrummet.

undefined
"Jag lyssnar inte alls på elektronisk musik utan egentligen har jag främst sysslat med rockmusik och klassisk musik", säger Denis Begu.

Den första låten han gjorde lät som en "rymdlåt", tyckte Denis Begu. När han bestämde sig för att utforska temat vidare och rikta in sig på att fånga känslan hos olika månar var snart idén till skivan A synthesized observation of moons född. Viss inspiration hämtades från orkestersviten Planeterna av den engelske kompositören Gustav Holst.

– Jag har tagit 13 månar i vårt solsystem, från vår egen måne ända till Plutos, och tittat på bilder för att försöka samla intryck och fånga känslan i ljud. Det är blandat, vissa låtar är lugna och fina, andra har mer ös och vissa är mer mystiska, säger Denis Begu.

undefined
I projektet har Denis använt sig av både programmerade syntar och ljud han spelat in själv med hjälp av ett piano.

Skivan, som blir Denis Begus debut, släpper han under artistnamnet Megavulkania eftersom han vill avgränsa syntmusiken från andra musikprojekt. Allt ifrån låtskrivande och arrangemang till mixning och mastring har han stått för själv. 

– Det här är inte mainstream-musik alls och jag har väl mest gjort det för min egen skull, eftersom jag tycker det är kul och vill utvecklas, men samtidigt kände jag väl att det var lite för bra för att inte släppas. Jag vet att det inte kommer bli en topphit, säger Denis Begu.

A synthesized observation of moons innehåller 14 spår och släpps på streamingplattformar fredagen den 3 februari. Den första låten fångar känslan hos ett raketlyft och kommer också med en animerad musikvideo. Totalt har Denis jobbat med projektet, från och till, i över ett år och han skvallrar också om att han har mer musik på gång, både enmansprojekt och med band. 

– Jag lägger mycket tid på musiken men det är inte riktigt någonting jag väljer utan det bara kommer av sig själv. Får jag en idé så plockar jag upp gitarren och testar och idéerna kan komma när som helst, säger Denis Begu. 

undefined
Denis Begu spelar flera instrument, främst piano och gitarr, och är utbildad musikproducent,.
"Jag har tagit 13 månar i vårt solsystem, från vår egen måne ända till Plutos, och tittat på bilder för att försöka samla intryck och fånga känslan i ljud", säger Denis Begu.
"Jag har tagit 13 månar i vårt solsystem, från vår egen måne ända till Plutos, och tittat på bilder för att försöka samla intryck och fånga känslan i ljud", säger Denis Begu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!