De vill koppla ihop näringslivet med totalförsvaret

Varför är näringslivet nödvändigt för totalförsvaret? Det diskuterades på en temadag på Vimmerby stadshotell där representanter för både myndigheter och företag var med.

Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt näringsliv, Camilla Thure, beredskapssamordnare i Mörbylånga, Erik Richardsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen och Paul Robertsson på Hushållningssällskapet var bara några av de som samlades på stadshotellet på torsdagen.

Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt näringsliv, Camilla Thure, beredskapssamordnare i Mörbylånga, Erik Richardsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen och Paul Robertsson på Hushållningssällskapet var bara några av de som samlades på stadshotellet på torsdagen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-09-14 14:29

På torsdagen samlades cirka 65 olika representanter från Kalmar läns kommuner, näringsliv och myndigheter i Vimmerby för att där diskutera och lyfta frågan om näringslivets roll i totalförsvaret.

– Det finns ett behov av att på ett bättre och utvecklat sätt jobba tillsammans med näringslivet för att nå en god förmåga till totalförsvar. Vi har bjudit in till den här dagen för att öka kunskapen, skapa inspiration och också bilda kontaktytor mellan krissamverkan och näringslivet, säger Erik Richardsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Krissamverkan Kalmar län är länets nätverk för samverka. Där ingår redan flera av de aktörer som var på plats på torsdagen, men utöver dem fanns bland annat Svenskt näringsliv och Hushållningssällskapet representerade.

– Vi behöver bli bättre här och nu och vi behöver titta på våra behov och försörjningskedjor gentemot näringslivet. Samtidigt behöver vi förstå vad näringslivet behöver för att leverera det offentligheten och Sverige behöver i en kris, säger Erik Richardsson.

Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt näringsliv i Kalmar län är nöjd med dagen.

– Jag tycker att det är bra att man träffas såhär och belyser de olika perspektiven. Ett starkt näringsliv är förutsättningarna för ett starkt försvar och det viktigaste jag tar med mig från dagen är vikten av samverkan i de här frågorna. Vi behöver utvecklas, både i respektive bolag, länsmässigt och nationellt, säger hon.

Även Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge var representerade.

– Myndigheterna producerar exempelvis inte livsmedel eller transporter i egen regi utan det behöver köpas in och utföras av näringslivet. Ett totalförsvar är ett totalförsvar och det måste vara gemensamt. Idag har vi fått till oss mycket som visar på att det krävs förtroende mellan myndigheter och näringsliv för att det ska fungera att samverka. Skulle vi exempelvis hamna i ett läge där det blir stopp på importer kommer verksamheter behöva hjälpa varandra och då krävs tillit, säger vd:n Paul Robertsson.

Han jämför med pandemin där mycket ställdes på sin spets men det visade ändå, enligt honom, att förmågan till samverkan är stor. Camilla Thure, beredskapssamordnare i Mörbylånga kommun, håller med.

– Skulle vi till exempel få ett broavbrott har bönderna inte många dagar lagringskapacitet. Vi behöver konkreta planer men vi vet också att förmågan att ställa om finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!