De ska fixa luciatåg med EPA-traktorer genom stan

Ett annorlunda luciatåg med pyntade A-traktorer planeras i Vimmerby. Initiativet kommer från det nystartade projektet "Bilburen ung." Gänget bakom projektet hoppas kunna nå ut till så många som möjligt.

Projektet "Bilburen ung" startades av de blivande socialpedagogerna Eva Lönngren, Jennie Klaar Västerlund, Cathrin Andersson, Martina Andersson och Emilia Arvidsson, som alla pluggar på Vimmerby folkhögskola.

Projektet "Bilburen ung" startades av de blivande socialpedagogerna Eva Lönngren, Jennie Klaar Västerlund, Cathrin Andersson, Martina Andersson och Emilia Arvidsson, som alla pluggar på Vimmerby folkhögskola.

Foto: Privat

Vimmerby2023-11-14 05:30

Klasskompisarna Martina Andersson, Emilia Arvidsson, Eva Lönngren, Jennie Klaar Västerlund och Cathrin Andersson, som pluggar till socialpedagoger på Vimmerby folkhögskola, har startat projektet Bilburen ung.

– Vi vill rikta in oss på bilburen ungdom i Vimmerby eftersom den gruppen får så mycket negativ uppmärksamhet och blir bortschasade, det finns ingenting som är riktigt inriktat på dem, säger Martina Andersson.

Sedan projektet startade har de blivande socialpedagogerna ordnat träffar, bland annat med grillning, där ungdomar som kör A-traktorer bjudits in. Att nå ut till dem har dock varit lättare sagt än gjort trots att det finns omkring 300 registrerade A-traktorer i kommunen.

– Första kvällen hade vi några som kom men det var få som stannande hela kvällen. Det fanns dock en nyfikenhet hos flera ungdomar som körde fram och tillbaka utanför. Vi hoppas att ordet sprider sig bland dem, säger Martina Andersson.

undefined
Bild från ett luciatåg med EPA-traktorer i Roknäs.
undefined
Julpyntade A-traktorer inför ett luciatåg i Linköping föra året.

Höstens stora grej för projektet Bilburen ung är det planerade luciatåget med A-traktorer och EPA-traktorer. Till träffarna har gänget skaffat material för att ungdomarna ska kunna bygga dekorationer till sina bilar. Luciatåget med A-traktorer och EPA-traktorer har genomförts och varit populärt i flera andra kommuner i landet tidigare år.

– Det har funnits mycket intresse för idén men steget från det till att vara med verkar vara stort. Yngre som vi träffar tycker att det låter riktigt kul och säger att de vill köra när de blir äldre men de som vi behöver just nu är enstaka. 

Men det blir ett luciatåg på hjul?

– Vi hoppas på det och det är det vi vill. Vi har i alla fall två eller tre som vi vet kommer vara med och de försöker få med fler. Tåget ska då köra den 13:e i centrala Vimmerby, säger Martina Andersson.

undefined
"Vi har i alla fall två eller tre som vi vet kommer vara med och de försöker få med fler. Tåget ska köra den 13:e i centrala Vimmerby", säger Martina Andersson.

De blivande socialpedagogernas teori om varför det är svårt att få med ungdomarna är att de ofta kanske tänker att de representerar vuxna som ska komma och skälla.

– Flera har frågat om vi är från kommunen, vilket vi inte är, men det kanske säger en del om synen på det.

Andra kommuner har byggt egna EPA-ungdomsgårdar, genomfört EPA-luciatåg och satsar, enligt de fem kvinnorna, mer för att fånga upp den gruppen bilburen ungdom. Nästa steg för projektet blir att söka upp ungdomarna på Ceos-området, där de brukar hänga med sina fordon, och visa sig där och berätta att man finns.

undefined
"Vi vill rikta in oss på bilburen ungdom i Vimmerby eftersom den gruppen får så mycket negativ uppmärksamhet och blir bortschasade, det finns ingenting som är riktigt inriktat på dem", säger Martina Andersson om initiativet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!