På Vimmerby Camping, som har öppet året runt, säger Elisabeth Wolmeryd att bokningarna rullar in och att det känns som att det kan bli ett kanonår.
– Årets säsong blir den sjätte för oss och vi har ökat för varje år med undantag för 2020, berättar hon och konstaterar att säsongen varje år börjar tidigare och slutar senare.
Nytt i år är ett spabad ute vid vassen och att altanen gjorts om för att ge en känsla av Rivieran. Där blir det sandstrand, lite skönare stolar och paraplydrinkar.
– Vi kommer att erbjuda tre-fyra enklare drinkar. Det kan också bli gin- och tonicvarianter eftersom vi siktar på ett samarbete med Vimmerby Spritfabrik.
Närmare frågor om bokningsläget får Hampus Thorstensson svara på.
– Det som tydligt sticker ut är att vi är helt fullbokade under Bullerby Cup. Det brukar alltid vara fullt men i år blev det fullbokat rekordtidigt.
Han berättar att campingen satsar alltmer på företagssamarbeten under lågsäsongen.
– Företagsboendet har verkligen vuxit. En fantastisk marknad att jobba med och trots omvärldsläget är det många företag som har personal boende i Vimmerby och det tajmar bra med när vi har lågsäsong.
Campingen har 49 stugor med 226 bäddar, 200 bokningsbara camping- och ställplatser samt 50 omarkerade platser utan el.
– Vi är på väg mot tidernas rekord gällande boendet. Jag tror vi börjar närma oss gränsen för hur mycket Vimmerby kan ta emot som besöksmål. Det är en fantastisk utveckling av besöksnäringen i stan och ALV är drivande motorn, säger Hampus Thorstensson.
Även på Virum Älgpark ser det bra ut inför säsongen.
– Bokningsläget är nog lite bättre än förra året som var ett rekordår. Nu har vi inte lika mycket förbokat som boendeanläggningarna men vi har bokningar under hela sommaren, säger ägaren Jon Seberg.
Parken har öppet året runt med undantag för älgarnas brunstperiod i september. Under sommarsäongen har man öppet varje dag, annars på tisdagar.
– Jag pratade med frugan när vi åkte bil och sa "hur gjorde vi innan vi var tre, innan vi var två och när jag var själv?", säger han om att hinna med alla sysslor som är förknippande med en älgpark. Inte bara med tiotalet älgar utan också getter, grisar, jättekaniner och dovhjortar.
I år räknar han med nedkomst av flera älgkalvar.
– Jag tror och hoppas att bara fyra älgkor är dräktiga men det kan vara fem och i värsta fall får de tvillingar, säger han och förklarar att älgkor som varit dräktiga förut till 75 procents chans får tvillingar och att parken därför kan få väldigt mycket kalvar i år.
Han säger att det blivit en Vimmerby-anda där det skapas och utvecklas i kommunen hela tiden vilket är kul. Och finns det bokstavskombinationer hos folk tror han att det i alla fall är en som saknas, LAT.
Vi ringde VD:n Anneli Rimås och frågade om bokningsläget.
– Bokningsläget ser normalt ut trots tuffare privatekonomi för många. Men det är lite svårt att säga exakt redan i mars även om många bokar på tidigt. Men jag tror på en kanonsommar.
Björkbacken är nästan som en egen liten stad, säger hon. Det finns 43 hotellrum, sex vandrarhemsrum som ska bli sju året runt, 46 stugor och ett 100-tal campingplatser. Plus restaurangdelen.
– Vi har något för alla plånböcker och det ger också stabilitet för verksamheten, säger hon.
Vimmerbys stora dragplåster är utan tvekan Astrid Lindgrens Värld.
– Det ser väldigt bra ut. Vi ligger på 20 procent fler bokningar i år jämfört med föregående år vilket känns lovande för en bra säsong, säger Lena Möller som är marknads- och försäljningschef.
Förra årets säsong nådde inte fullt de publiksiffror man planerat för utan stannade på 484 000 besökare. Trots det klarade man sig bra intäktsmässigt.
– Framförallt såg vi fler tyska och danska besökare. Den starka euron och danska kronan bidrar. Under hela säsongen fick vi fler internationella gäster, vi tror att det kan blir så även i år. Förhoppningsvis är det också många som hemestrar.
På skärtorsdagen är det premiär för nya Ronja Rövardotter-serien på strömningstjänsten Netflix, den som de köpte när Viaplay fick ekonomiska bekymmer. ALV förbereder sig nu för ett ökat intresse för Ronja.
Antalet sittplatser vid Mattis-borgen ökas genom att förlänga sittplatsområdet och ta bort det stenområde som finns i mitten. En annan satsning är fyra nya konferensrum så att man nu kan ta emot grupper om 50 upp till 300 konferensgäster, något man satsar på.
En dag som är helt fullbokad är nationaldagen.
– Flera gäster har hört av sig och undrar om det är något fel på vårt bokningssystem men det är helt enkelt fullbokat. Ett kärt bekymmer.
Får ni inte prestationsångest eftersom ni betyder så mycket för besöksnäringen?
– Bra fråga. Personligen skulle jag inte säga det. Vårt uppdrag är att locka så många besökare som möjligt till parken i första hand och att det spiller över är jätteroligt för hela Vimmerby. Kommunen har fått andra besöksmål och det hjälper också till, det är inte bara vi som drar. Vi börjar prata mer om Vimmerby som en destination och inte bara ALV, säger Lena Möller.
Hittills i år har ALV sålt 3 000 av det rabatterade årskortet, som kom förra året, för Vimmerbybor. Man räknar med att sälja 7 000-8 000 kort i år. Förra året sålde man 5–000 kort.