De fredagsstrejkar för ett bättre klimat

På fredagar går Ingvar Edlund och Laurent Mertz ut i strejk för miljöns skull. De hakar på ett initiativ som 15-åriga Greta Tunberg påbörjade före valet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-10-26 21:00

Ingvar Edlund från Locknevi blev inspirerad när han såg 15-åriga Greta Tunberg strejka utanför Riksdagshuset tre veckor före valet.

– Jag blev nyfiken och åkte till Stockholm sista veckan innan valet och hakade på Greta. Målet med klimatstrejken är att få både politiker och folk i allmänhet att bli mer medvetna om klimathotet. Jag har själv känt klimatångest och haft en vilja att göra något, säger Ingvar Edlund som de senaste veckorna demonstrerat utanför stadshuset och på torget i Vimmerby.

– Efter valet kändes det som om klimatfrågan inte fick den uppmärksamhet som den borde. Då kom Greta med idén att man skulle strejka på fredagar på sin hemort. Därför gör jag det, säger Ingvar som fått sällskap av Laurent Mertz från Rumskulla på sistone.

– Vårt agerande på planeten har ställt till det för hela ekosystemet. Vi måste inse att vi är en del av det och genom att bland annat gå över till ett fossilfritt leverne så får vi många fördelar, säger Laurent som gärna ser att fler hakar på initiativet.

Båda menar att det inte krävs någon större insats men att ändå visa att man tar ställning för klimatet.

– Man behöver inte strejka hela fredagen. Det räcker med en kvart.

Ingvar Edlund och Laurent Mertz klimatstrejkar på fredagar för att hålla frågan aktuell.
Ingvar Edlund och Laurent Mertz klimatstrejkar på fredagar för att hålla frågan aktuell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!