Första tiden för café och loppis – så har det gått

Det är snart ett år sedan Vimmerbys nyaste café Green Fika slog upp portarna. Sedan ett par månader tillbaka har fiket också fått sällskap av second hand-butiken Affär Cirkulär.

Café och loppis i samma lokal visade sig vara ett vinnande koncept för Anna Rixman och Evelina Fooladi. "Folk blir positivt överraskade", säger de.

Café och loppis i samma lokal visade sig vara ett vinnande koncept för Anna Rixman och Evelina Fooladi. "Folk blir positivt överraskade", säger de.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-08-09 06:00

Det blev "win-win" för båda när Anna Rixman, som driver Green Fika, tidigare i somras fick sällskap av Evelina Fooladi, som öppnade second-hand butik i ett av rummen i lokalen. 

Nu när ett par månader gått kan de konstatera att verksamheterna kompletterar varandra bra.

– Affär Cirkulär är den bästa grannen man kan ha, och jag är jätteglad för det. Vi ger varandra lite extra draghjälp, och som egenföretagare är det väldigt roligt att ha någon att bolla med, säger Anna Rixman. 

undefined
Evelina Fooladis butik består dels av second-hand för barn med kläder och leksaker. Men också hennes egensydda plagg av återvunnet material. De sistnämnda har gått åt i en rasande fart.

Evelina Fooladi är också nöjd med starten. Tanken var att testa idén över sommaren till att börja med, som en pup-up-butik. Nu har hon bestämt sig för att fortsätta hålla butiken öppen även i höst.

– Jag kommer ha öppet två dagar i veckan, eftersom jag ska kombinera det här med studier inom sömnad. 

Green Fika har nischat sig som caféet där allt är glutenfritt, veganskt och nötfritt. Det första året har varit bra, även om det finns utmaningar. 

– Vissa dagar ska man inte sticka under stol med att man undrar var allt folk är. Men är det inte en kotte på stan kan de ju heller inte komma hit, säger Anna Rixman.

undefined
Anna Rixman serverar fika till de norska turisterna Jörgen Tellefson Relling och Fredrik Stellander Larsson, som mellanlandade i Vimmerby efter sin semester på Gotland.

Hon öppnade fiket när inflationen och stigande priser slog till, vilket har varit kännbart. Den största utmaningen, enligt Anna Rixman, är att få människor att hitta till caféet.

– Vi, liksom många andra märker av att det är en lågkonjunktur. En fråga vi ställer oss hela tiden, är hur kan vi synas ännu mer. Vi vet att de som hittar hit är jättenöjda och gärna kommer tillbaka. 

undefined
Inredningen påminner om gamla tiders konditori. Förutom Anna Rixman jobbar även övriga familjen bestående av sambon Peter Björn och döttrarna Lykke, Irma och Mika, i verksamheten.

Event och samarbeten med andra lokala aktörer är ett sätt att nå ut till fler. Och det finns många tankar och planer för framtiden. Några av dem blir verklighet redan i höst.

– Riksteatern kommer hit med en föreställning i augusti. Vi ska också ha babycafé här på torsdagar, i samarbete med Alice Hartvig, som ordnar sångstunder. Tanken är att de ska komma hit direkt efter, men andra föräldrar och barn är såklart också välkomna. Vi har också blivit ett hundvänligt café, vilket betyder att man får ta med sig hunden hit.

På sikt är förhoppningen att kunna öppna upp det gamla "häktet" med musikkvällar eller andra evenemang för sällskap.

– Jag har kontakt med kommunen om vad som krävs för alkoholtillstånd, säger Anna Rixman. Vi har fullt av idéer. Det gäller bara att hitta vilka som är gångbara här i Vimmerby just nu. 

undefined
Green Fika och Affär Cirkulär ligger i gamla Rosenkransens lokaler.
"Det har gått över förväntan. De som kommer in i butiken tycker det är jättemysigt och hittar oftast någonting. Det är jättekul", säger Evelina Fooladis.
"Det har gått över förväntan. De som kommer in i butiken tycker det är jättemysigt och hittar oftast någonting. Det är jättekul", säger Evelina Fooladis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!