De bytte stadsliv mot skogsliv

Fredrik och Carina Sandberg bytte ett liv i lägenhet i Vimmerby mot en skogsgård. Skogen på 24 hektar har på tio år utökats till 100 hektar.

Martin Sundström, LRF Konsult, Marianne Gunnarsson, Vimmerby Sparbank och skogsägarna Carina och Fredrik Sandberg.

Martin Sundström, LRF Konsult, Marianne Gunnarsson, Vimmerby Sparbank och skogsägarna Carina och Fredrik Sandberg.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2018-11-29 21:30

Stormen Per hade precis dragit förbi och skog låg nere både på väg till gården Lådingsfall och på ägorna, när Fredrik och Carina Sandberg skulle ta över gården 2007.

– Jag har alltid drömt om en skogsgård, säger Fredrik.

Trots synen efter stormen backade de inte. Gården har rustats upp och dess skog har blivit en naturlig del i deras nya liv. Från början var det 26 hektar. Idag äger de 100 hektar.

Fredrik är aktiv i skogen och säger att det är hans gym där han kopplar bort andra tankar.

De ser skogen som en ekonomisk investering, för dem själva och deras barn.

– Skogen har haft en enorm värdetillväxt sedan 2007. Det är inte många aktier som haft den avkastningen. Jag tycker det är roligt att jobba i skogen. När man har lite skog driver man det som hobby, sedan som ett företag och den gränsen har vi kommit över, säger han.

De vill gärna köpa mer intill gården. Båda är representativa skogsägare i den Skogsbarometer som utförs av Swedbank, Sparbankerna och LRF Konsult som berör skogsägarnas syn på marknaden och framtiden. 750 skogsägare har intervjuats till Skogsbarometern. Där framgår bland annat att idag har hälften av landets skogsmark privat ägande. Den privata sidan står för 60 procent av leveranserna till industrin.

– Man vill ha något som växer när man sover, säger Martin Sundström, rådgivare och fastighetsmäklare LRF Konsult.

Sammanställningen visar även att 75 procent av överlåtelserna gjordes i familj och då oftast i form av gåvor. Det gör att 56 procent av skogsägarna inte har några lån med undantag av de som väljer att köpa mer. Skogsägarna är positiva till lönsamheten även om man tror på en utjämning av de höga timmerpriserna medan massavedspriserna tros fortsätta ligga högt.

– Kronans förhållande till dollarn och euron har bidragit till lönsamheten och gynnar de här bygderna där skogsbruk är enormt viktigt och ger många arbetstillfällen, säger Martin Sundström.

– Skogsägarna vill gärna köpa mer mark. Man ser att investeringen är lönsam långsiktig investering, säger Marianne Gunnarsson, lantbruksansvarig Vimmerby Sparbank.

Flera skulle köpa mer skog om de kunde, enligt Skogsbarometern. Makarna Sandberg ingår i den gruppen trots att sommarens torka gav bakslag då plantor på fem hektar dog. Däremot förskonades de från granbarkborren. En insekt som Martin Sundström tror kan påverka resultatet i nästa års Skogsbarometer.

Martin Sundström, Fredrik och Carina Sandberg samt Marianne Gunnarsson, Vimmerby Sparbank.
Martin Sundström, Fredrik och Carina Sandberg samt Marianne Gunnarsson, Vimmerby Sparbank.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!