Därför kan Vimmerbys småföretag lyckas bättre i krisen

Landets småföretagare är pessimistiska inför kommande år. Men Vimmerby kan klara sig långt bättre än andra kommuner. Det visar två skilda rapporter.

Montage.

Montage.

Foto: Elin E Elmström/Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby2020-05-05 06:00

En delrapport av Småföretagsbarometern som Företagarna, Swedbank och Sparbankerna tagit fram visar en kraftig nedgång av tillväxt och jobb.

– Arbetslösheten och antalet varsel ökar oerhört dramatiskt och i den snabbaste takt vi sett. Det har gjort att den utvecklats till en värre realekonomisk kris än lågkonjunkturen i början av 1990-talet eller under finanskrisen 2008-2009, säger Daniel Wiberg, chefsekonom Småföretagarna.

– Det är mycket allvarligt, säger han om den skenande arbetslösheten och en prognos på vikande tillväxt på 7-8 procent.

Han hoppas att olika stödåtgärder gör att drabbade företag ändå lyckas ta sig igenom krisen.

– Men det bygger på att vi kan förhindra vidare smittospridning, säger han.

Kent Skaate, företagschef Vimmerby Sparbank, förklarar att småföretagen i Vimmerby drabbats, och drabbas olika.

– Det är blandat. För en del rullar det på som vanligt men restauranger och butiker där du har människor som vanligtvis rör sig har problem. De som drabbas värst av det här i Vimmerby är besöksnäring, hotell och restaurang och det har vi ganska många företag inom, säger han.

– Det akuta som inträffar är likviditetsbrist. Det är alltid lättare när man vet när det tar slut men det vet vi inte. Vimmerby är väldigt utsatt eftersom vi har besöksnäringen och säsongen har inte ens börjat. Mycket hänger på att säsongen blir av och om Astrid Lindgrens Värld kan öppna, summerar Skaate.

Samtidigt visar en kartläggning av Småföretagarnas riksförbund att Vimmerby har bättre förutsättningar än många andra kommuner och även jämförbara kommuner.

– När ALV inte kan öppna blir många lidande. Men i Vimmerby har de små företagen knutit ihop sig och hjälper varandra, säger Erik Sjölander, talesperson Småföretagarnas Riksförbund.

Han säger att Vimmerby har ett spännande och differentierat småföretagande och jämför det med ett ekosystem.

– Har man många arter är det alltid ett antal som klarar sig. Vimmerby har alla möjligheter i världen att klara det, säger han.

Bälters Bygg är ett småföretag med framtidstro. Vd Svenne Bälter säger att man kunnat fortsätta sina uppdrag då man gör få uppdrag hos industrin utan riktar sig till privatpersoner. 

– Men självklart är man orolig och vi är mycket måna om att verkligen visa intresse för ett uppdrag, även om vi kanske inte har tid just då, säger han.

Landets småföretagare spår ett mörkt kommande år enligt Småföretagarbarometern. Samtidigt visar en kartläggning av Småföretagarnas riksförbund att Vimmerby har bättre villkor och förutsättningar än många andra kommuner.
Landets småföretagare spår ett mörkt kommande år enligt Småföretagarbarometern. Samtidigt visar en kartläggning av Småföretagarnas riksförbund att Vimmerby har bättre villkor och förutsättningar än många andra kommuner.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!