â Jag har varit ivĂ€g och fladdrat i andra branscher, men jag kommer alltid tillbaka hit.
I drygt ett Är har Simon Johansson styrt köket pÄ Björkbacken.
â NĂ€r jag var liten stod jag jĂ€mt vid min lilla leksaksspis som morfar hade byggt. Jag skrev alltid menyer hemma, Ă€ven om det sĂ„klart var vĂ€ldigt enkel mat. Och sĂ„ jobbade jag extra pĂ„ en pizzeria. DĂ€rifrĂ„n vĂ€xte det.
Trots hans livslÄnga intresse för mat har karriÀren som kock inte varit helt sjÀlvklar. Emellan varven har han jobbat som bÄde plattsÀttare, industriarbetare och dÀckmontör.
â Jag gĂ„r in sĂ„ helhjĂ€rtat i mina uppdrag och det tar pĂ„ kroppen. DĂ„ tĂ€nker man att nej, nu Ă€r jag fĂ€rdig. Och sĂ„ Ă€r man borta ett tag och lĂ€ngtar tillbaka. Det Ă€r en hatkĂ€rlek. Du fĂ„r inte samma feedback i andra yrken. Dagar nĂ€r allt flyter pĂ„ kan jag gĂ„ hem med ett leende, och fortfarande tycka det Ă€r kul efter snart 20 Ă„r i branschen. Det gör det vĂ€rt allt slit.
2017 fick Simon möjligheten att förverkliga sin egen restaurangdröm. NÀr han öppnade SMAK pÄ Storgatan blev det snabbt en succé, i nÀstan tvÄ Är var helgerna helt fullbokade.
â Det blev mycket större Ă€n vad jag hade tĂ€nkt. Vi fick sĂ„ mycket kĂ€rlek men man hade hela tiden kĂ€nslan av att ligga efter. Att vi saknade kapaciteten, personalen, köket, lokalen. Samtidigt ville vi inte sĂ€ga nej, det Ă€r ju en liten stad.
NÀr lokalen drabbades av en plötslig vattenskada i pandemins begynnelse valde Simon att lÀgga ner. NÀr han stÀngt SMAK regnade förfrÄgningarna över honom, men han var klar med restaurangvÀrlden.
â Jag var stolt över det jag Ă„stadkommit och kĂ€nde att jag hade gjort mitt. Jag tackade nej till allt.
IstÀllet tog han jobb pÄ annat hÄll. NÀr Björkbacken kontaktade Simon var han fortfarande fast beslutad att inte ÄtervÀnda till kockyrket. Men nÀr Björkbacken ihÀrdiga kontaktförsök fortsatte gick Simon med pÄ att ses.
â Och nu sitter vi hĂ€r.
PÄ Björkbacken har Simon fÄtt vÀldigt fria hÀnder. Hans grundidé Àr att servera bra och enkel mat med sÄ lokala rÄvaror som möjligt. Inte för mycket krusiduller, utan sÄnt som folk i trakten tycker om.
â Min filosofi har alltid varit att utgĂ„ frĂ„n mig sjĂ€lv, och jag vill att mina kollegor ska göra samma sak. Det Ă€r klart att vi har ett ansvar mot vĂ„ra gĂ€ster, men tar man bort den personliga touchen sĂ„ tappar man intresset för hela sitt yrke liksom. Du mĂ„ste verkligen ha hjĂ€rta och passion för att det ska funka.