Krogprofilen Simon om sin hatkärlek till köket

Simon är ett välbekant ansikte i Vimmerbys krogsväng. I vår sommarserie pratar vi om SMAK, tvivlet och kärleken till mat.

Simon Johansson är en välkänd krogprofil i Vimmerby som alltid går helhjärtat in i sina uppdrag. “Det kan bli tufft med all press, speciellt om man själv har höga mål och ambitioner” säger Simon.

Simon Johansson är en välkänd krogprofil i Vimmerby som alltid går helhjärtat in i sina uppdrag. “Det kan bli tufft med all press, speciellt om man själv har höga mål och ambitioner” säger Simon.

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-07-02 20:00

– Jag har varit iväg och fladdrat i andra branscher, men jag kommer alltid tillbaka hit.

I drygt ett år har Simon Johansson styrt köket på Björkbacken.

– När jag var liten stod jag jämt vid min lilla leksaksspis som morfar hade byggt. Jag skrev alltid menyer hemma, även om det såklart var väldigt enkel mat. Och så jobbade jag extra på en pizzeria. Därifrån växte det.
 

undefined
"Du får inte samma feedback i andra yrken", säger Simon som har fastnat för köket.


Trots hans livslånga intresse för mat har karriären som kock inte varit helt självklar. Emellan varven har han jobbat som både plattsättare, industriarbetare och däckmontör.

– Jag går in så helhjärtat i mina uppdrag och det tar på kroppen. Då tänker man att nej, nu är jag färdig. Och så är man borta ett tag och längtar tillbaka. Det är en hatkärlek. Du får inte samma feedback i andra yrken. Dagar när allt flyter på kan jag gå hem med ett leende, och fortfarande tycka det är kul efter snart 20 år i branschen. Det gör det värt allt slit.
 

undefined
"Min filosofi har alltid varit att utgå från mig själv, och jag vill att mina kollegor ska göra samma sak." säger Simon.



2017 fick Simon möjligheten att förverkliga sin egen restaurangdröm. När han öppnade SMAK på Storgatan blev det snabbt en succé, i nästan två år var helgerna helt fullbokade.

– Det blev mycket större än vad jag hade tänkt. Vi fick så mycket kärlek men man hade hela tiden känslan av att ligga efter. Att vi saknade kapaciteten, personalen, köket, lokalen. Samtidigt ville vi inte säga nej, det är ju en liten stad.
 

undefined
I nästan tre år drev Simon restaurangen SMAK på Storgatan. "Att lyckas med det vi gjorde i lilla Vimmerby är en häftig upplevelse jag alltid kommer ha med mig."


När lokalen drabbades av en plötslig vattenskada i pandemins begynnelse valde Simon att lägga ner. När han stängt SMAK regnade förfrågningarna över honom, men han var klar med restaurangvärlden.

– Jag var stolt över det jag åstadkommit och kände att jag hade gjort mitt. Jag tackade nej till allt.
 

undefined
Simon har varit kökschef på Björkbackens Karaktärshotell sen början på 2022.


Istället tog han jobb på annat håll. När Björkbacken kontaktade Simon var han fortfarande fast beslutad att inte återvända till kockyrket. Men när Björkbacken ihärdiga kontaktförsök fortsatte gick Simon med på att ses.

– Och nu sitter vi här.

På Björkbacken har Simon fått väldigt fria händer. Hans grundidé är att servera bra och enkel mat med så lokala råvaror som möjligt. Inte för mycket krusiduller, utan sånt som folk i trakten tycker om.
 

undefined
Simon Johansson är en välkänd krogprofil i Vimmerby som alltid går helhjärtat in i sina uppdrag. “Det kan bli tufft med all press, speciellt om man själv har höga mål och ambitioner” säger Simon.


– Min filosofi har alltid varit att utgå från mig själv, och jag vill att mina kollegor ska göra samma sak. Det är klart att vi har ett ansvar mot våra gäster, men tar man bort den personliga touchen så tappar man intresset för hela sitt yrke liksom. Du måste verkligen ha hjärta och passion för att det ska funka. 

På Björkbacken styr Simon köket tillsammans med sous chef Mathias Ljung.
På Björkbacken styr Simon köket tillsammans med sous chef Mathias Ljung.
5 snabba med Simon

1. Vad är det bästa med att vara kökschef?
Friheten.

2. Vad hade du gjort om du inte hade jobbat som kock?
Stannat inom livsmedel, kanske som säljare mot restaurang eller dagligvaruhandel.

3. Vilken är den häftigaste middagen du har jobbat med?
Nobelmiddagen 2007.

4. En katastrof?
När jag jobbade på en hotell- och konferensanläggning mitt ute i skogen och vi råkade servera lunch till fel busslast.

5. Vad äter du när du inte jobbar?
Både Findus och Felix är fantastiska kockar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!