Därför är det rusning efter D-vitamin

Försäljningen av D-vitamin slår rekord. ”Någon gång har det faktiskt tagit slut”, säger Karin Homann, som driver Hälsoboden i Vimmerby.

Martin Carlsson, specialistläkare och docent, har forskat på D-vitamin i 10 år. Han tycker kopplingen mellan D-vitamin och covid-19 är intressant. "För att få i sig så stora mängder att det påverkar immunförsvaret måste man dricka flera liter mjölk om dagen".

Martin Carlsson, specialistläkare och docent, har forskat på D-vitamin i 10 år. Han tycker kopplingen mellan D-vitamin och covid-19 är intressant. "För att få i sig så stora mängder att det påverkar immunförsvaret måste man dricka flera liter mjölk om dagen".

Foto: Privat/TT-bild

Vimmerby2020-12-25 18:00

Enligt branschorganisationen Svensk egenvård har försäljningen av D-vitamin nått rekordnivåer. Och skälet tros vara påståenden om en koppling mellan D-vitaminbrist och svårt insjuknande i covid-19.

Karin Homann, som driver Hälsoboden i Vimmerby, har sett ett ökat intresse för vitaminet under corona.

– Många har alltid köpt, men nu har det ju publicerats ett stort antal artiklar om D-vitamin och corona och det märks absolut. Vid något tillfälle har det till och med varit slut. Men det finns ju flera saker som påverkar immunförsvaret.

– Flera kunder har testat sina nivåer hos sjukvården först, och det är väl jättebra om man vet hur man ligger till. Förr, när vi åt mer sill än vi gör idag, fick man i sig mer D-vitamin. Det som kan vara knepigt är att rekommendationerna skiljer sig mellan olika länder.

Martin Carlsson, specialistläkare och docent vid Linnéuniversitetet, har forskat på D-vitamin i tio år.

– Flera stora studier visar att D-vitamin minskar risken för luftvägsinfektioner i allmänhet, och coronaviruset orsakar ju luftvägsinfektion. Man har också sett att de med låg D-vitaminnivå, bland annat mörkhyade, oftare insjuknar i svår covid-19. Det skulle kunna vara en slump, men de senaste månaderna har drygt 300 vetenskapliga studier, som undersöker sambanden mellan vitamin D och covid-19 publicerats. Så visst är det superintressant. I Storbritannien erbjuds nu 2,5 miljon personer i riskgrupp gratis D-vitamin.

Äter du själv extra D-vitamin?

– Ja, för sjutton, men bara nu under vintern. 

Vilka risker finns det?

– Man ska inte överdriva någonting. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar 800 IE för personer över 75 år. Europeiska läkemedelsmyndigheten har satt en övre gräns på 4 000 IE per dag, den som går till doktorn får oftast mycket högre doser utskrivet. I rimliga doser är det ofarligt.

Men kan man inte få i sig tillräckligt genom kosten?

– Det är svårt, då får du dricka flera liter mjölk om dagen. Men D-vitamin anses vara så viktigt för folkhälsan att man utökat de livsmedel som berikas med D-vitamin.

Så du anser att det är befogat att äta mer D-vitamin just nu?

– Jag tycker det. Det är mycket som talar för att det är bra. Kan man undvika att bli sjuk genom att äta D-vitamin har man inget att förlora. Och nu kan vi heller inte bygga på med D-vitamin genom att resa söderut, till solen.

Karin Homann har märkt av det ökade intresset för D-vitamin.
Karin Homann har märkt av det ökade intresset för D-vitamin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!