Glasbrist i världen påverkar lokala bryggeriet

Den svenska bryggerinäringen signalerar att det råder en akut brist på glasflaskor. Åbro Bryggeris vd uppmanar kunderna att läsa mer noggrannt på sina flaskor.

Väldigt många returglasflaskor hamnar fel i hanteringen, vilket bekymrar bryggerierna. "Det här är inte hållbart i längden", säger Henrik Dunge, vd på Åbro.

Väldigt många returglasflaskor hamnar fel i hanteringen, vilket bekymrar bryggerierna. "Det här är inte hållbart i längden", säger Henrik Dunge, vd på Åbro.

Foto: Roelof Stroetinga/Anna Hellberg

Vimmerby2022-06-09 06:00

En färsk undersökning visar att 86 procent av de returglasflaskor som säljs på Systembolaget och olika restauranger aldrig kommer tillbaka till de svenska bryggeriernas för att återanvändas i tillverkningen.

– 86 procent är en väldigt hög siffra, säger Henrik Dunge som är vd för Åbro Bryggeri i Vimmerby.

undefined
Henrik Dunge vd Åbro Bryggeri

Varför har det blivit så ont om glasflaskor just nu?

– För det första är det väldigt många som slänger sina returglasflaskor i en vanlig glasigloo. De flaskorna kommer aldrig tillbaka till bryggerierna. Det bästa vore om folk läser mer noga på sina flaskor och ser att det är glas som går att returnera på Systembolaget, säger Henrik Dunge.

Ett annat problem handlar om att priset på glas har blivit så pass högt att flera glasproducenter har svårt att vara lönsamma.

– I Tyskland har till exempel flera glasbruk fått stänga eftersom de inte har råd med de höga priserna, fortsätter Henrik Dunge.

Ett annat, stort problem i sammanhanget, handlar om det pågående kriget i Ukraina.

– Ukraina är en väldigt stor producent av nytillverkat glas men just nu ligger tillverkningen nere på grund av kriget, säger Henrik Dunge vars företag tvingas köpa in stora mängder nytt glas för att kompensera det stora bortfallet av de redan befintliga glasflaskorna i storlekarna 33 respektive 50 centiliter.

– Vi får lägga ut stora summor på det och det är ju inte hållbart i längden att göra på det sättet. Det blir lite Ebberöds bank över alltihop för vår del.

undefined
Många returglasflaskor hamnar felaktigt i den här sortens kärl.

Henrik Dunge skulle också väldigt gärna se att fler av Systembolagets butiker runtom i Sverige gör det möjligt för den breda allmänheten att lämna tillbaka sina returglasflaskor den vägen.

– Tyvärr är det ju inte alla butiker som tar emot returglasen idag.

På Systembolaget i Vimmerby meddelar man att det finns möjlighet för kunderna att lämna in sina returglas och få pant för dem. Det är emellertid inte så många av kunderna som väljer att utnyttja den sortens service.

Systembolaget i Hultsfred har däremot inte möjlighet att ta emot kundernas returglasflaskor.

– Nej det har vi inte i nuläget. Däremot har vi ett samarbete med Coop när det gäller mottagning av returglas. Vi har knappt några kunder alls som kommer in och frågar om det längre. För fem år sedan var det betydligt fler som frågade efter den möjligheten, säger Martina Screve som är butikschef för Systembolaget i Hultsfred.

Väldigt många returglasflaskor hamnar fel i hanteringen, vilket bekymrar bryggerierna.
Väldigt många returglasflaskor hamnar fel i hanteringen, vilket bekymrar bryggerierna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!