Ingen brittsommar trots värmen – då kommer hösten

I större delen av Götaland och Svealand råder fortfarande meteorologisk sommar då det varit sparsamt med låga temperaturer.

Ännu har vi inte fått höst men de kommande dagarna kommer bli avgörande för när hösten kan tänkas infalla.

Ännu har vi inte fått höst men de kommande dagarna kommer bli avgörande för när hösten kan tänkas infalla.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-10-11 11:50

– Lägsta uppmätta temperaturen i Målilla i oktober är 1,6 grader. I början av september var det nere på 0,2 grader, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

Trots de milda temperaturerna och varma dagarna har det inte varit någon brittsommar i varken Vimmerby eller Hultsfreds kommun.

– Nej det har inte direkt varit någon brittsommar. Birgitta-dagen den 7 oktober är brytpunkten då en varm period följer efter att september varit kyligare. Här har det varken varit kyligt eller varmt nog.

Men veckans väder kan möjligtvis vara brytpunkten som tar oss in i höstvädret.

– Det blir varierat väder. Skurar väntas passera under måndagen och svalare luft letar sig in med en temperatur runt fem grader under natten. Under onsdagen blir det övervägande sol och uppemot 10 grader. Det blir sedan en rätt skiftande vecka med uppehållsväder, solchanser och något svalare luft mot helgen.

Kommer hösten nu?

– Den meteorologiska hösten har inte kommit ännu. Men vi ser att det har varit hösttemperatur de senaste tre dagarna (8-10 oktober). Under måndagen kommer temperaturen komma upp över 10 grader men dygnsmedeltemperaturen kan fortfarande hålla sig till höst.

För att ett område ska få meteorologisk höst krävs en dygnsmedeltemperatur under 10 grader fem dygn i följd, hittills har vi alltså tre dygn.

– Man kan ha haft fyra dygn men sedan fått värme och då börjar det om på noll igen. Det blir spännande att följa de närmaste dagarna, säger Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!