Elprischocken slår till även mot Vemabs kunder

Den första juli slår elprischocken till även mot Vimmerby Energi- och Miljös elkunder. Då höjs priset på vårflodsel med 142 procent – per kilowattimma. Samtidigt höjs också nätavgiften med nio procent.

Elpriset höjs med 142 procent för alla med avtal om vårflodsel den 1 juli. "En kraftig höjning som beror på flera olika faktorer från väder till kriget i Ukraina" säger Carolina Edgren, marknadschef på Vemab i Vimmerby.

Elpriset höjs med 142 procent för alla med avtal om vårflodsel den 1 juli. "En kraftig höjning som beror på flera olika faktorer från väder till kriget i Ukraina" säger Carolina Edgren, marknadschef på Vemab i Vimmerby.

Foto: Arkiv: TT-Bild / Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-06-14 18:00
undefined
Carolina Edgren är marknadschef Vimmerby Energi- och Miljö AB. "Det är en väldigt kraftig höjning jämfört med det pris som gällt senaste året, samtidigt står sig det nya priset väldigt väl i konkurrensen med de ettårsavtal som finns på elmarknaden i dag" säger hon om Vemabs nya pris på 141,6 öre i elområde 3.

– Det är en väldigt kraftig höjning jämfört med det pris som gällt senaste året, men jämfört med hur andra ettårsavtal i dag ligger är det nya priset ändå cirka 25 öre lägre, säger Carolina Edgren, marknadschef på Vimmerby Energi- och Miljö AB.

De förestående höjningarna av elpriset gäller drygt 3 800 kunder med avtal om vårflodsel i första hand i Vimmerby kommun, men även elkunder i Hultsfreds kommun.

Vårflodsel innebär att Vemab köper in el till gällande dagspris under mars, april och maj. Det blir totalt 60 inköpstillfällen. Snittpriset plus bolagets påslag för omkostnader blir kundens pris för elen från den 1 juli till den 30 juni året därpå. 

Senaste avtalperioden som tar slut om ett par veckor har priset varit 58,4 öre per kilowatt inklusive moms. För det kommande året blir det 141,6 öre. En ökning med 142 procent. Det gäller elområde 3 där hela Vimmerby kommun och norra delen av Hultsfreds kommun ingår. 

I elområde 4 ökar priset ännu mer. Där blir dagens 70,0 öre istället 243,6 öre från och med den 1 juli och ett år framåt. En ökning med 248 procent.

– Elpriserna började ticka upp på marknaden redan i höstas och fortsatte i ännu snabbare takt under vintern. Sen kom kriget i Ukraina och med det en påtaglig påverkan på energipriserna. Dessutom spelar väderförhållanden in. Exempelvis har det sällan varit så låga vattennivåer i maj månad som vi sett i år både i norra Sverige och i Norge, säger Carolina Edgren.

undefined
Elpriset höjs med 142 procent den 1 juli för de runt 3 800 kunder som har avtal med Vimmerby Energi och Miljö om vårflodsel. Det är en följd av den allmänna prisstegringen som pågått sen i höstas.

Hur mycket dyrare elfakturan blir för var och en avgörs förstås av hur mycket el som förbrukas och det varierar mellan olika hushåll. Enligt Statistiska centralbyrån gör en normalstor villa på 160 kvadratmeter uppvärmd med elvärme av med cirka 20 000 kilowattimmar på ett år. För en sån kund i Vimmerby innebär höjningen uppemot 1 400 kronor mer i månaden.

Om man värmer huset med något annat än direktverkande el blir prishöjningen inte lika kännbar.

– Många av våra kunder har fjärrvärme eller någon annan värmekälla, så vi brukar räkna en snittförbrukning på 6 500 kilowatt. Då blir höjningen 400-500 kronor mer i månaden, säger Carolina Edgren.

Även nätavgiften höjs med nio procent den 1 juli för de abonnenter som är knutna till Vemabs nät.

– Det beror på kostnader vi har för de stora elnäten och för kunden rör det sig om några tior mer i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!