Covid-19 ökar igen: "Smittan kommer att fortsÀtta"

Under torsdagen och fredagen var ett 30-tal personer i Region Kalmar inlagda med covid-19. Smittspridningen har ökat de senaste veckorna.

BitrĂ€dande smittskyddslĂ€kare Per-Åke Jarnheimer vĂ€ntar sig en fortsatt ökning av antalet som insjuknar i covid-19.

BitrĂ€dande smittskyddslĂ€kare Per-Åke Jarnheimer vĂ€ntar sig en fortsatt ökning av antalet som insjuknar i covid-19.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2023-11-05 12:00

Sedan i vÄras har det varit relativt lugnt pÄ covidfronten.

– Den har puttrat lite, men inte försvunnit helt. FrĂ„n vecka 41 började smittspridningen öka igen. Det var förvĂ€ntat och vi fĂ„r rĂ€kna med att smittan kommer att fortsĂ€tta öka nĂ€r det blir kallare och vi vistas mera inomhus, sĂ€ger regionens bitrĂ€dande smittskyddslĂ€kare Per-Åke Jarnheimer.

Under vecka 43 rapporterades 1 286 bekrĂ€ftade fall i landet, en ökning med 33 procent jĂ€mfört med föregĂ„ende vecka.

Jarnheimer poÀngterar att situationen Àr helt annorlunda nu mot nÀr covid-19 dök upp för nÄgra Är sedan som nÄgot konstigt nytt och lamslog oss helt. Nu har provtagningen upphört och det Àr fÄ som fÄr diagnosen. Det Àr lÄngt frÄn nÄgot paniklÀge.

– DĂ„ blev man inlagd av covid-19, nu kan man bli inlagd med covid-19 i samband med nĂ„got annat. Covid-19 Ă€r en helt annan sjukdom nu och nĂ€stan alla har immunitet mot att bli allvarligt sjuka, antingen genom vaccin eller att ha haft sjukdomen tidigare, sĂ€ger Per-Åke Jarnheimer.

Han menar att covid-19 numera för de allra flesta Àr som en mild luftvÀgsinfekton bland andra, med en febertopp nÄgon dag.

Regionen gÄr inte ut med rekommendationer om munskydd eller skyddsklÀdsel.

– Man ska vara försiktig nĂ€r man Ă€r sjuk och inte trĂ€ffa gamla och sköra, sĂ€ger bitrĂ€dande smittskyddslĂ€karen Per-Åke Jarnheimer.

Det uppdaterade vaccinet för den aktuella covidsmittan som rör sig nu rekommenderas för de över 65 Är, personer med bakomliggande sjukdom samt för vÄrdpersonal.

Per-Åke Jarnheimer.
Per-Åke Jarnheimer.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!