Ceos en av planerna som hotas av EU-förslag

Från och med år 2022 vill EU förbjuda konstgräsplaner som innehåller mikroplasten granulat. Arena Ceos i Vimmerby är en av de fotbollsplaner som i så fall drabbas.

Snart kan säckarna med granulat intill Arena Ceos vara ett minne blott. Ett EU-förslag finns nu om att förbjuda all granulat på konstgräsplaner.

Snart kan säckarna med granulat intill Arena Ceos vara ett minne blott. Ett EU-förslag finns nu om att förbjuda all granulat på konstgräsplaner.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-07-25 07:00

Fler än 1 000 fotbollsplaner i Sverige har konstgräs. På de flesta av dessa har underlaget fyllts med någon form av granulat, små gummikulor, för att optimera planens egenskaper.

Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, har lagt ett förslag om att gummigranulat ska förbjudas från och med 2022 eftersom mikroplasterna innehåller ämnen som klassas av EU som särskilt farliga. Istället ska enbart organiskt nedbrytningsbart fyllnadsmaterial på konstgräsplaner tillåtas.

IVL Svenska Miljöinstitutet beräknar att omkring 500 ton granulat sprids ut i miljön från landets konstgräsplaner varje år (i genomsnitt 534 kg per elvamannaplan) och när Naturvårdsverket 2017 undersökte mängden utsläpp av mikroplaster i Sverige visade sig konstgräsplanerna vara den näst största källan efter vägtrafiken.

Men vad skulle ett EU-förbud innebära för Vimmerby kommun, där Arena Ceos är en av planerna där man använder granulat?

– Med tanke på att konstgräset på Ceos börjar löpa mot sin slutpunkt och skulle behöva bytas snart får vi ta ett resonemang då. Hur snart det är tvistar experterna om, men inom ett par år måste vi besluta om det, säger Peter Högberg (S), som är vice ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

– I samband med det beslutet måste vi ta höjd för att vi följer de direktiv som gäller, att vi klarar alla klimat- och miljökrav samt det som krävs för får egen hälsa. Vi är ju alla medvetna om att det här med granulat inte håller, och att vi måste ha en annan lösning, menar Högberg.

I anslutning till Arena Ceos ligger Vimmerby IF:s inomhushall. Även här är det granulat som kompletterar konstgräset.

– Vi har haft uppe den här saken lite löst, och det är klart att vi ska ha både ett miljövänligt och hälsosamt fyllningsmaterial. Det är egentligen ingen fråga, utan det måste bara lösas, säger föreningens ordförande Stefan Bragsjö.

– Det här handlar mer om att marknaden måste ta fram ett material som fungerar och som är rimligt att använda, menar han.

Bragsjö anser att konstgräsplanerna bidrar starkt till fotbollens utveckling i Sverige.

– Självklart hade jag tagit naturgräs tio dagar av tio, men nu bor vi ju inte i södra Spanien. Konstgräset ger tillgänglighet och användningsbara dagar för oss föreningar, säger han.

Vad tycker du om förslaget om att förbjuda granulat?

– Det skickar en signal om att det som finns i planerna i dag inte är hälsosamt och bra. Det är ett positivt besked och förslag, men som så klart innebär utmaningar i praktiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!