Caféträffar ska hjälpa föräldrar att börja prata

På tisdagen hölls en pressträff inför de två sista av totalt tre digitala föräldracaféer som hålls i kommunens regi under våren.

Anja Persson, ungdoms- och ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun, hoppas att de digitala föräldracaféerna ska locka fler föräldrar i framtiden.

Anja Persson, ungdoms- och ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun, hoppas att de digitala föräldracaféerna ska locka fler föräldrar i framtiden.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-03-28 14:41

På träffarna hålls föreläsningar om olika teman utifrån föräldraskap och nästa föräldracafé, som hålls på måndag, kommer att handla om "Att vara förälder under barn och ungas olika utvecklingsstadier". Det sista har rubriken "EPA-kultur - unga, A-traktorer och vuxna runt omkring".

– Att ha det digitalt kom under pandemin men vi har också sett att det inte kommit tillräckligt många föräldrar på de fysiska caféerna tidigare. Vi tror att en del av det kan vara att man kanske vill vara anonym och inte visa för alla att man är där, då är det digitala bättre, säger Anja Persson som är ungdoms- och ANDTS-samordnare.

undefined
"Vi har bland annat kontakt med många föräldrar i Vimmerby genom ett nyhetsbrev som vi skickar ut och förra gången skickade vi ut till skolorna också. Vi försöker nå ut på de sätt vi kan", säger Anja Persson.

Eftersom det saknas resurser för att ha samma typ av träffar på flera orter i kommunen tror Anja Persson också att det digitala kan öka tillgängligheten för föräldrar som bor utanför tätorten. 

– Vi skulle önska att fler föräldrar pratade mer med varandra, för att stötta varandra och få höra hur andra tänker kring olika saker. Den biten kanske man inte får lika mycket om man har det digitalt, säger Anja Persson.

undefined
Det sista föräldracaféet för våren kommer att handla om EPA-kulturen. "Vi ser ett behov utifrån föräldrastödet vi jobbar med och vi vill fortsätta med de här träffarna, vi har förslag på fler saker vi kommer vilja ta upp", säger Anja Persson.

Vid det första tillfället deltog inte mer än 5-6 föräldrar men fler har tittat på den inspelade föreläsningen i efterhand.

– Vi har inte nått ut som vi velat men hoppas få fler som deltar i framtiden. Vi ser ett behov utifrån föräldrastödet vi jobbar med och vi vill fortsätta med de här träffarna, vi har förslag på fler saker vi kommer vilja ta upp, säger Anja Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!