En konstform bortom skönhetsideal och åldersrasism

När Janna Corneliusson flyttade till Vimmerby saknade hon en kvinnlig gemenskap. Tillsammans med Catrin Åhlén och Elin Mångren startade hon då Wimmerby Burlesque Society (WBS) – en förening som började i liten skala men nu har vuxit till sig rejält och gjort sig känd över hela landet. "Det handlar om självkärlek och självrespekt", säger grundarna.

Under intervjun fick Cathrin Åhlén och Elin Mångren vara med på länk, medan Janna Corneliusson var på plats i föreningens showroom. Det var de som tillsammans startade WBS för några år sedan.

Under intervjun fick Cathrin Åhlén och Elin Mångren vara med på länk, medan Janna Corneliusson var på plats i föreningens showroom. Det var de som tillsammans startade WBS för några år sedan.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-03-09 18:00

– Även om vi fokuserar mycket på en inre sensualitet och feminin glamour är det inte bara en förening för kvinnor. Burlesque är en queer konstform och alla är välkomna till oss, är Janna Corneliusson noga med att poängtera.

Vi möter henne i föreningens showroom – en lokal fylld av strass, glitter och glamour. Färgglada skor och klänningar trängs med fjäderboor, huvudbonader och smycken som glimmar. Himmelriket för den som gillar burlesque som konstform och estetik.

undefined
Under intervjun fick Cathrin Åhlén och Elin Mångren vara med på länk, medan Janna Corneliusson var på plats i föreningens showroom. Det var de som tillsammans startade WBS för några år sedan.

Men det är inte alla som riktigt vet vad burlesque egentligen handlar om och föreningen får av den anledningen bemöta en del fördomar. En vanlig missuppfattning är att det skulle finnas något sexuellt över det, och att kvinnor som sysslar med konstformen gör det för att tillfredsställa "den manliga blicken". Men som grundarna av WBS beskriver det är det inte alls vad det handlar om. Kärnan är något helt annat.

De förklarar att burlesque inte i första hand är något man sysslar med för någon annans skull överhuvudtaget, utan snarare för sig själv. Det ska vara något som stärker en inifrån. Något som får en att lyfta blicken, vinna tillbaka sin självrespekt och känna att man äger sin egen kropp.

– Jag önskar bara att alla ska våga göra det de vill göra men känner att "inte ska väl jag", säger Catrin Åhlén.

undefined
Glitter, glamour och väldigt många par skor fyller föreningens tillhåll. Där finns alla möjliga typer av showkläder som kan användas för att skapa sin burlesque-karaktär.

Har ni blivit ifrågasatta mycket kring vad ni gör och varför?

– Alla vet inte riktigt vad vi gör, fast vi har märkt att det mest är äldre män som har förutfattade meningar om det. Det kan komma någon liten gliring om att vi dansar och skakar på tuttarna och att det hade varit kul att bjuda in oss i olika sammanhang av den anledningen för deras beskådning, och det kan man bli irriterad på, säger Janna Corneliusson.

– Ja, de tycker väl att "lite nakna tjejer är alltid kul". Det kan visserligen finnas nummer som anspelar på sexualitet, men det är inte som en striptease där du gör det för någon annans skull. Det ska handla om att den som uppträder får känna sig stark och ta plats på sina egna villkor, fyller Catrin Åhlén i.

Och visst kan det vara så att man klär av sig när man sysslar med burlesque, men det är inget måste. Tanken är att det man väljer att göra, vad det än är, ska vara stärkande inåt. Det ska vara en konstform bortom skönhetsideal, åldersrasism och normer kring hur man ska vara.

undefined
Elin Mångren, också känd som Lametta Lamour, är expert på att tillverka så kallade tassels som kan fästas på valfri kroppsdel, vanligtvis på brösten. Hon har tillverkat sådana både för eget bruk, men också till ett flertal stora burlesqueartister.

Det finns de som tycker att burlesque kan vara antifeministiskt med argument kring "sexighet", utkläddhet och avkläddhet hur känner ni kring det?

– Spontant tänker jag att det är tvärtom, att det handlar om att ta tillbaka kroppen och visa att vi gör vad vi vill, säger Elin Mångren.

– Jag kan förstå att det är ett sätt att se på burlesquen att man måste ta av sig kläderna för att visa att man är en stark kvinna, och om man ser det så kan jag förstå tankesättet. Men det finns så många olika sorters burlesque och jag tänker att de som tycker så nog inte har sätt särskilt mycket av konstformen. Burlesque behöver inte vara sexigt överhuvudtaget utan kan också vara politiskt eller bara väldigt roligt, fortsätter Catrin Åhlén.

undefined
När Vimmerby Tidning träffar Janna Corneliusson för en intervju avnjuter hon en kaffepaus i den strålande vårsolen. När hon fick barn upplevde hon att hon tappade bort sig själv litegrann. Det var då hon hittade in i burlesquens värld, som ett sätt att göra något bara för sig själv.

Wimmerby Burlesque Society sticker onekligen ut i det lokala föreningslivet, men det är också vad de själva strävar efter. Elin Mångren förklarar att föreningen blir som ett sorts "safe space" för dem som vill utforska genren. I december hade de sin första show då personer som knappt ens velat titta sig själva i spegeln tidigare ställde sig på scenen inför folk. Där och då revs många murar.

– Det är så häftigt att se den utvecklingen och det är magiskt att vi kan göra det här ihop. Vi är inte en typisk kompisklick utan kommer i alla möjliga åldrar, storlekar och former. Vi stöttar varandra och det finns bara hejarop.

undefined
F.v. Marilyn Merlot (Janna Corneliusson), Tittie O´Plenty (Catrin Åhlén) och Lametta Lamour (Elin Mångren). Tillsammans grundade de Wimmerby Burlesque Society 2019.

Sedan starten har 2019 har mycket hänt i föreningen. De har vuxit ordentligt fått ett stort gäng nya medlemmar, som ses då och då för glitterjuntor, event och kurser. Ordet har dessutom spridit sig om den lilla stadens unika förening, och gjort sig känd även i Stockholms burlesquevärld.

Och Janna Corneliusson – ja hon har hittat den kvinnliga gemenskap hon saknade när hon flyttade till Vimmerby.

undefined
När Wimmerby Burlesque Society anordnar event får man komma hur påklädd, avklädd, uppklädd eller nedklädd man vill.
undefined
Burlesque är en queer konstform som rymmer mycket, bland annat glitter och glamour. En vanlig missuppfattning är att det i huvudsak är något sexuellt där man strippar och klär sig utmanande, men det stämmer inte.
undefined
WBS började som en livsstilsförening med fokus på gemenskap, vackra kläder och skapande. Efter ett tag kom det frågor om att också börja utforska dans och showande. Utifrån det har föreningen utvecklats.
undefined
En gång i månaden syns WBS för att pyssla och fixa med kostym tillsammans. Nyligen var det på agendan att tillverka egna boor.
Vad är burlesque?

– Burlesque är en queer konstform där man hyllar kroppen genom självkärlek, säger Janna Corneliusson som en hisspitch.

– Det är inte bara en dansshow, utan en konstform där man ofta vill säga något med det man gör. Det kan vara att visa på en politisk åsikt, något man upplevt eller bara att "titta här är jag, vad snygg jag är eller vad rolig jag är", fyller Elin Mångren i.

• Många som sysslar med burlesque går in i karaktär, vilket gör att det blir lite som ett teaterskådespel. Det kan vara glitter och glamour, men det är inte alltid det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!